(upd11) Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας διερευνητικών εντολών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr που από από τις 12:00 το μεσημέρι μετέδιδε πως... η ΝΔ θα διερευνήσει μεν αλλά θα παραδώσει δε... τη διερευνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες το πιθανότερο σενάριο είναι η προκήρυξη νέων εκλογών στις 10 ή 17 Ιουνίου....
Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο κόμμα, που στοχεύει σε κυβέρνηση αριστεράς, δεν μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία σε επίπεδο εδρών αν υπάρξει συνεργασία Τσίπρα - Κουβέλη, άπαξ και διαφωνεί το ΚΚΕ.
Ακόμη κι αν ο Π. Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα, πάλι σε επίπεδο εδρών η πλειοψηφία είναι αδύνατη.
Αν αποτύχει και η προσπάθεια Τσίπρα, τότε η εντολή περνά στο τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής του Ευ. Βενιζέλο, όπου πάλι σε επίπεδο εδρών η πλειψηφία δεν βγαίνει, δεδομένου ότι ο κ. Βενιζέλος ζητά κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), αφού η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα...
Στην περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση θα είναι μεταβατική και θνησιγενής...
Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως η ΝΔ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά "οι υπόλοιπες δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση του κόμματός του".
"Η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει" δήλωσε επίσης ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως είναι ικανοποιημένος με το γεγονός πως "έστω και τώρα κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης".
Να σημειωθεί εδώ πως ο Αλ.Τσίπρας θα μεταβεί αύριο Τρίτη και ώρα 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει από τον Κ. Παπούλια εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης...
Τι προηγήθηκε πριν ο Σαμαράς παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης...
Άκαρπη απέβη η συνάντησή του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Η συνάντηση των δύο αντρών διήρκησε μόλις ένα τέταρτο, όπου αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συνεργασίας...
Σε δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Ζητήσαμε ψήφο διακυβέρνησης για συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς. Το εννοούσαμε", για να προσθέσει πως "η σωτηρία περνά μέσα από την απόρριψη των μέτρων". "Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας", κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει "Οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα του σχεδίου κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο Σαμαράς έχει υπογράψει το μνημόνιο. Δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση"."
"Η πολιτική της λιτότητας χθες βράδυ απορρίφθηκε από την πελιοψηφία του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα άμεσα να αποσυρθεί. Απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση σε όλους: Να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Να μην δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
"Παρά το γεγονός ότι μας δυσκολεύει ο εκλογικός νόμος θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα συνεννοησης με τις δυνάμεις της αριστεράς. Κατανοούμε τις δυσκολίες, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν μετά τη λαϊκή ετυμηγορία", κατέληξε.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πρότεινε στον κ. Σαμαρά ο Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει πρωθυπουργό ευρείας αποδοχής, ενώ επισήμανε πως δεν είναι όρος η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.
Κατά τον κ. Βενιζέλο, στόχος της προσπάθειας της κυβέρνησης ενότητας πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Όπως σημείωσε επίσης ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής μέχρι το 2015 ή και περισσότερο χωρίς οριζόντιες περικοπές, να κινηθεί η αγορά και να ληφθούν μέτρα για τους αδύναμους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης διεμήνυσε στον κ. Σαμαρά πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν απέκλεισε ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Είναι προφανές ότι η μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σε αρμονία με την εντολή των πολιτών", δήλωσε ο κ. Κουβέλης μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά, ενώ επισήμανε πως "Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ".
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως "αναμένει σαφείς και καθαρές προτάσεις".
Όχι στον Αντ. Σαμαρά για το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνάντησης έχει ήδη πει και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος....
Ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη επικοινωνία και με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, η οποία του διεμήνυσε λακωνικά και αναμενόμενα πως "δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης".
Συνάντηση Σαμαρά - Παπούλια
Στο μεταξύ, τη διερευνητική εντολή για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς.
Προσερχόμενος νωρίτερα στο προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στη δήλωση του κ. Παπούλια, τόνισε "Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές...".
Παπαδήμος: Αναγκαία η διασφάλιση της σταθερότητας
Την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ελλάδας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπαδήμος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να θέσει στη διάθεση του κ. Παπούλια την παραίτησή του, ενώ αναφέρθηκε και στη θητεία της κυβέρνησής του.
"Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του", σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Πυρετώδεις, στο μεταξύ, είναι οι διαβουλεύσεις αυτή την ώρα στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου επεξεργάζονται τις κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδίου συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πρόταση συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς για να επιτευχθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ληφθεί η ψήφος εμπιστοσύνης.
Μπορεί άραγε να σταθεί συνεργασία μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς;
Στα σενάρια για συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της Δημ.Αρ. δήλωσε στο Reuters ότι αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι θα αποφασίσει σχετικά με τις συνεργασίες η επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες, ενώ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, δηλώνοντας πως "Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί όρθια μέσα στην ΕΕ και να κυβερνηθεί...".
Σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν νωρίτερα από Συγγρού και Ιπποκράτους, επεξεργάζεται σχέδιο συγκυβέρνησης, το οποίο θα κατατεθεί μετά τη διερευνητική εντολή που θα λάβει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο Αντώνης Σαμαράς. Ήδη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται σε επαφές που τους υπολοίπους αρχηγούς, με γνώμονα σχηματισμού κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 149 έδρες (108 + 41), επίπεδα που δεν εξασφαλίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης. Δεδομένου του ότι μέσα σε τρία 24ωρα θα πρέπει να έχει καταλήξει το κυβερνητικό σχήμα, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή ή μη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ή ακόμη και διαρροές από άλλα μικρότερα κόμματα.
Στην παρούσα φάση, εάν συμμετάσχει η Δημ.Αρ., ο αριθμός των εδρών που συγκεντρώνουν τα τρία κόμματα είναι 168 (108 + 41 + 19). Ωστόσο, το ποσοστό ξεπερνά μετά βίας το 38,1%, απέχοντας από την πλειοψηφική βούληση του ελληνικού λαού. Η νομιμοποίηση της στον ελληνικό λαό παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έχοντας απέναντι τους την αντιμνημονιακή ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και τον καταγγελτικό λόγο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το σχήμα μπορεί να έχει άνετη πλειοψηφία, αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορεί να αντέξει τον ορυμαγδό μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστεί τον Ιούνιο. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη διαρροή από το γραφείο του πρωθυπουργού, τα νέα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή τον Ιούνιο θα είναι η «μητέρα των μαχών», δεδομένου του ότι το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Αντ. Σαμαρά ήταν η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Έχοντας μηδενικά περιθώρια διαπραγμάτευσης, τον Ιούνιο θα πρέπει να νομοθετηθούν: η μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (όπως νοσοκομειακών γιατρών, ενστόλων και δικαστικών), επιπλέον μείωση της δαπάνης για φάρμακα και επιπλέον περικοπή των δαπανών για την υγεία.
Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται και βασικά σημεία που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα συνταχθεί από την νέα κυβέρνηση. Σε αυτό θα πρέπει να προβλέπεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών, νέοι συντελεστές ΦΠΑ και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, μετά και τις απαιτήσεις της τρόικας.
Επιπλέον στην λίστα προβλέπονται τα «λουκέτα» σε οργανισμούς του Δημοσίου και ΔΕΚΟ και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν σταματούν εδώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να απαντήσει στην τρόικα για το τι μέλλει γενέσθαι με το εφάπαξ, και να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν σταδιακά έως το 2013 σε αύξηση των τιμολογίων ρεύματος.
Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να βγουν στο σφυρί, μεταξύ άλλων, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΕΥΔΑΠ.
Έως το τέλος Ιουνίου φαίνεται ότι θα έρθει και νέο «κύμα» μέτρων καθώς η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει τα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εφαρμόσει στη διετία 2013-2014.
www.bankingnews.gr
Ακόμη κι αν ο Π. Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα, πάλι σε επίπεδο εδρών η πλειοψηφία είναι αδύνατη.
Αν αποτύχει και η προσπάθεια Τσίπρα, τότε η εντολή περνά στο τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής του Ευ. Βενιζέλο, όπου πάλι σε επίπεδο εδρών η πλειψηφία δεν βγαίνει, δεδομένου ότι ο κ. Βενιζέλος ζητά κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), αφού η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα...
Στην περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση θα είναι μεταβατική και θνησιγενής...
Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως η ΝΔ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά "οι υπόλοιπες δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση του κόμματός του".
"Η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει" δήλωσε επίσης ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως είναι ικανοποιημένος με το γεγονός πως "έστω και τώρα κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης".
Να σημειωθεί εδώ πως ο Αλ.Τσίπρας θα μεταβεί αύριο Τρίτη και ώρα 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει από τον Κ. Παπούλια εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης...
Τι προηγήθηκε πριν ο Σαμαράς παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης...
Άκαρπη απέβη η συνάντησή του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Η συνάντηση των δύο αντρών διήρκησε μόλις ένα τέταρτο, όπου αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συνεργασίας...
Σε δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Ζητήσαμε ψήφο διακυβέρνησης για συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς. Το εννοούσαμε", για να προσθέσει πως "η σωτηρία περνά μέσα από την απόρριψη των μέτρων". "Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας", κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει "Οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα του σχεδίου κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο Σαμαράς έχει υπογράψει το μνημόνιο. Δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση"."
"Η πολιτική της λιτότητας χθες βράδυ απορρίφθηκε από την πελιοψηφία του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα άμεσα να αποσυρθεί. Απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση σε όλους: Να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Να μην δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
"Παρά το γεγονός ότι μας δυσκολεύει ο εκλογικός νόμος θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα συνεννοησης με τις δυνάμεις της αριστεράς. Κατανοούμε τις δυσκολίες, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν μετά τη λαϊκή ετυμηγορία", κατέληξε.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πρότεινε στον κ. Σαμαρά ο Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει πρωθυπουργό ευρείας αποδοχής, ενώ επισήμανε πως δεν είναι όρος η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.
Κατά τον κ. Βενιζέλο, στόχος της προσπάθειας της κυβέρνησης ενότητας πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Όπως σημείωσε επίσης ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής μέχρι το 2015 ή και περισσότερο χωρίς οριζόντιες περικοπές, να κινηθεί η αγορά και να ληφθούν μέτρα για τους αδύναμους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης διεμήνυσε στον κ. Σαμαρά πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν απέκλεισε ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Είναι προφανές ότι η μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σε αρμονία με την εντολή των πολιτών", δήλωσε ο κ. Κουβέλης μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά, ενώ επισήμανε πως "Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ".
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως "αναμένει σαφείς και καθαρές προτάσεις".
Όχι στον Αντ. Σαμαρά για το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνάντησης έχει ήδη πει και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος....
Ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη επικοινωνία και με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, η οποία του διεμήνυσε λακωνικά και αναμενόμενα πως "δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης".
Συνάντηση Σαμαρά - Παπούλια
Στο μεταξύ, τη διερευνητική εντολή για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς.
Προσερχόμενος νωρίτερα στο προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στη δήλωση του κ. Παπούλια, τόνισε "Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές...".
Παπαδήμος: Αναγκαία η διασφάλιση της σταθερότητας
Την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ελλάδας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπαδήμος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να θέσει στη διάθεση του κ. Παπούλια την παραίτησή του, ενώ αναφέρθηκε και στη θητεία της κυβέρνησής του.
"Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του", σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Πυρετώδεις, στο μεταξύ, είναι οι διαβουλεύσεις αυτή την ώρα στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου επεξεργάζονται τις κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδίου συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πρόταση συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς για να επιτευχθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ληφθεί η ψήφος εμπιστοσύνης.
Μπορεί άραγε να σταθεί συνεργασία μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς;
Στα σενάρια για συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της Δημ.Αρ. δήλωσε στο Reuters ότι αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι θα αποφασίσει σχετικά με τις συνεργασίες η επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες, ενώ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, δηλώνοντας πως "Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί όρθια μέσα στην ΕΕ και να κυβερνηθεί...".
Σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν νωρίτερα από Συγγρού και Ιπποκράτους, επεξεργάζεται σχέδιο συγκυβέρνησης, το οποίο θα κατατεθεί μετά τη διερευνητική εντολή που θα λάβει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο Αντώνης Σαμαράς. Ήδη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται σε επαφές που τους υπολοίπους αρχηγούς, με γνώμονα σχηματισμού κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 149 έδρες (108 + 41), επίπεδα που δεν εξασφαλίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης. Δεδομένου του ότι μέσα σε τρία 24ωρα θα πρέπει να έχει καταλήξει το κυβερνητικό σχήμα, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή ή μη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ή ακόμη και διαρροές από άλλα μικρότερα κόμματα.
Στην παρούσα φάση, εάν συμμετάσχει η Δημ.Αρ., ο αριθμός των εδρών που συγκεντρώνουν τα τρία κόμματα είναι 168 (108 + 41 + 19). Ωστόσο, το ποσοστό ξεπερνά μετά βίας το 38,1%, απέχοντας από την πλειοψηφική βούληση του ελληνικού λαού. Η νομιμοποίηση της στον ελληνικό λαό παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έχοντας απέναντι τους την αντιμνημονιακή ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και τον καταγγελτικό λόγο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το σχήμα μπορεί να έχει άνετη πλειοψηφία, αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορεί να αντέξει τον ορυμαγδό μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστεί τον Ιούνιο. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη διαρροή από το γραφείο του πρωθυπουργού, τα νέα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή τον Ιούνιο θα είναι η «μητέρα των μαχών», δεδομένου του ότι το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Αντ. Σαμαρά ήταν η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Έχοντας μηδενικά περιθώρια διαπραγμάτευσης, τον Ιούνιο θα πρέπει να νομοθετηθούν: η μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (όπως νοσοκομειακών γιατρών, ενστόλων και δικαστικών), επιπλέον μείωση της δαπάνης για φάρμακα και επιπλέον περικοπή των δαπανών για την υγεία.
Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται και βασικά σημεία που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα συνταχθεί από την νέα κυβέρνηση. Σε αυτό θα πρέπει να προβλέπεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών, νέοι συντελεστές ΦΠΑ και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, μετά και τις απαιτήσεις της τρόικας.
Επιπλέον στην λίστα προβλέπονται τα «λουκέτα» σε οργανισμούς του Δημοσίου και ΔΕΚΟ και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν σταματούν εδώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να απαντήσει στην τρόικα για το τι μέλλει γενέσθαι με το εφάπαξ, και να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν σταδιακά έως το 2013 σε αύξηση των τιμολογίων ρεύματος.
Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να βγουν στο σφυρί, μεταξύ άλλων, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΕΥΔΑΠ.
Έως το τέλος Ιουνίου φαίνεται ότι θα έρθει και νέο «κύμα» μέτρων καθώς η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει τα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εφαρμόσει στη διετία 2013-2014.
www.bankingnews.gr
No comments:
Post a Comment