Friday, May 11, 2012

"Ακυβέρνητο" το ΧΑ υποχωρεί έως 5%


  
του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δημοσιεύθηκε: 13:45 - 11/05/12 | Τελ. Ενημ.: 15:48 - 11/05/12


Ο Φ. Κουβέλης κλείνει το παράθυρο στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος και στο Χ.Α. ανοίγει η… καταπακτή για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Έως 5,5% υποχωρεί ο Ftse 20 προς τις 230 μονάδες, κατά 5% ο Γενικός Δείκτης προς τις 610 μονάδες.

Με το που τελείωσε η ομιλία του αρχηγού της Δημοκρατικής Αριστεράςστο Χρηματιστήριο Αθηνών ενεργοποιήθηκαν σχεδόν αντανακλαστικά, αυτόματα, εντολές πώλησης σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, και όχι μόνο.Το διάγραμμα των τριών βασικών δεικτών (Γ.Δ., Ftse 20, τραπεζών) είναι όλα τα λεφτά. Μία κατακόρυφη διόρθωση με το που πήρε η αγορά το ξεκάθαρο μήνυμα του συμπαθούς πολιτικού. 

Η αξία των συναλλαγών στο επίμαχο 10λεπτο (13.15-13.25) ξεπέρασε το 1,8 εκατ. ευρώ και κατά μείζονα λόγο αυτές αφορούσαν εκποίηση τραπεζικών θέσεων. 

Έως το 1,43 ευρώ διόρθωνε πριν από λίγο η Εθνική Τράπεζα, έως το 0,75 η Alpha Bank, έως το 0,49 η Eurobank. Απώλειες από 5% έως 12% γράφουν οι λοιποί τραπεζικοί τίτλοι με τοΤαχυδρομικό Ταμιευτήριο να βυθίζεται προς το 0,33 ευρώ.Σε ελεύθερη πτώση όμως και μετοχές όπως η ΔΕΗ, που υποχωρεί και πάλι χαμηλότερα των 2 ευρώ. Πιέσεις στον ΟΠΑΠ που διορθώνει ως τα 6,06 ευρώ, σχεδόν ανοιχτές οι πωλήσεις σεΜυτιληναίοΕλλάκτωρ αλλά και σε MIG


Συγκριτικά μικρότερη η διόρθωση μέχρι τώρα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με Ft 40 Mid να χάνει 2,5%. 

Το ενδιαφέρον είναι πως με το που ξεκίνησε η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανάλογη κλίση έλαβαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Μιλάνο και στη Λισαβόνα, ενώ οι πιέσεις επανέρχονται και στο ευρώ. 

Εκρηκτική η κατάσταση και σε πολλές αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας,με τους δανειστές, και κυρίως τους Γερμανούς, να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Αθήνα. 

Θα πρέπει να βέβαια να σημειωθεί πως πιέσεις από κάθε πλευρά προς κάθε πολιτικό εμπλεκόμενο ασκούνται και από το εγχώριο τραπεζικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό χώρο. 

Όπως μας έλεγε τραπεζικός παράγοντας την ώρα της ομιλίας του Φ. Κουβέλη στο dealing room του ομίλου του επικρατούσε νεκρική σιγή. Και με το που εκείνος επανέλαβε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά. 

Πλέον, όπως παραδεχόταν ο ίδιος, οι λιγοστές ελπίδες εναποτίθεντο στην υπό τον Κ. Παπούλια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
πηγή: www.euro2day.gr

No comments:

Post a Comment