Monday, May 21, 2012

Αλέξης Τσίπρας: «Μου αρέσει να παίζω πόκερ»

Ως τον «ανερχόμενο έλληνα πολιτικό αστέρα, εχθρό της λιτότητας, που δημιουργεί νευρικότητα στην Ευρώπη», παρουσιάζουν οι New York Times τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

Ερχόμενος δεύτερος στην προτίμηση των ελλήνων πολιτών στις εκλογές της 6ης Μαΐου, με την υπόσχεση της άρνησης της δανειακής συμφωνίας που υπέγραψαν οι προηγούμενοι ηγέτες της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας έχει «μπει σε ένα παιχνίδι για το ποιος θα δειλιάσει πρώτος από τους ευρωπαίους ηγέτες. Την ώρα που αυτοί προσπαθούν να καταρτίσουν εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας, με ηρεμία, έχει δηλώσει τη θέση του και έχει κάνει την υπόλοιπη Ευρώπη να ιδρώνει για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες που θα έχει μια απόφαση της Ελλάδας να φύγει», σχολιάζει η εφημερίδα. 


«Είναι αλήθεια», δήλωσε στους NYTimes ο κ. Τσίπρας. «Μου αρέσει να παίζω πόκερ». 

Αν και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης «να τρέχει», ο ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί, γράφουν οι NYTimes. «Στόχος μας δεν είναι να εκβιάσουμε ή να τρομοκρατήσουμε, στόχος μας είναι να τους ταρακουνήσουμε», δήλωσε αναφερόμενος στους διεθνείς δανειστές της χώρας. 

«Θέλουμε να τους πείσουμε», συμπλήρωσε. «Χρειάζεται να αλλάξουν τις πολιτικές τους στην Ελλάδα και να αλλάξουν τις πολιτικές τους στην Ευρώπη, διαφορετικά η Ευρώπη θα βρεθεί σε πολύ μεγάλο κίνδυνο».Κατά την άποψη του κ. Τσίπρα, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση. Επέμεινε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, όχι όμως υπό τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης. «Η ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς τους κρίκους. Αν ένας από αυτούς τους κρίκους σπάσει, ο κρίκος καταστρέφεται, αλλά παράλληλα διαλύεται και η αλυσίδα», τόνισε. 

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι στην πραγματικότητα οι αγορές είναι που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση, όχι αυτός ή η Ελλάδα. 

«Δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό, και αν οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός (ευρώ), απλά θα συνεχίσουν στην επόμενη χώρα», δήλωσε. Οι επόμενες χώρες που βρίσκονται στην γραμμή του πυρός, πρόσθεσε, τυχαίνει να είναι η Ιταλία και Ισπανία. 

Στην συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν θα αλλάξει στάση σε ότι φορά την δέσμευσή του για άρνηση όρων του Μνημονίου. Όμως, κατά την εκτίμησή του, οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας «έχουν ήδη ξεκινήσει», κυρίως διότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν σημάδια χαλάρωσης της στάσης τους σε ότι αφορά τη λιτότητα. «Οι προηγούμενες κόκκινες γραμμές δεν ισχύουν πλέον», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στην σύνοδο των G8 που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «το μήνυμα που στέλνουμε στους G8 είναι ότι πρέπει να πιέσουμε την κ. Μέρκελ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής, όπου η κρίση χρέους δεν αντιμετωπίστηκε με λιτότητα, αλλά με μια επεκτατική προσέγγιση». 

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα πιο ομοσπονδιακό σύστημα, όπως αυτό των ΗΠΑ. Παρομοίασε την Ελλάδα με την χρεωμένη Καλιφόρνια, με τη διαφορά ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα άφηναν την Καλιφόρνια να βγει από τις ΗΠΑ και ότι η χώρα διαθέτει τις ομοσπονδιακές δομές που χρειάζονται για να διατηρηθεί η Ένωση. 

No comments:

Post a Comment