Monday, May 21, 2012

Τη λύση του “Geuro” προτείνει η Deutsche Bank ως το νέο –προσωρινό;- νόμισμα της Ελλάδας


Ενόψει ενός αρνητικού αποτελέσματος στις ελληνικές εκλογές, αρνητικού όπως το βλέπουν οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα οι Γερμανοί με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του οποίου έχουν συνδέσει με την αποχώρηση από το ευρώ, διάφοροι οικονομικοί κύκλοι προσπαθούν να βρουν και να ανακαλύψουν φόρμουλες και λύσεις για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έστω και στα χαρτιά.

Μια από τις αυτές τις ιδέες έρχεται από την Deutsche Bank. Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της τράπεζας και σύμβουλος Thomas Mayer προτείνει τη δημιουργία ενός νέου φθηνότερου και ενδιάμεσου νομίσματος -ας το αποκαλέσουμε Geuro- θα κυκλοφορεί παράλληλα με το euro  και βασικός του σκοπός θα είναι η πληρωμή όλων των εγχώριων συναλλαγών.
Το Geuro θα είναι 50% ή και περισσότερο υποτιμημένο σε σχέση με το euro, δίνοντας όμως στην εσωτερική αγορά αυτό που έχει ανάγκη ρευστότητα ενώ παράλληλα θα προωθήσει και τις ελληνικές εξαγωγές προσφέροντας έτσι στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι μισθοί επίσης θα πληρώνονται σε Geuro ενώ οι τράπεζες να επανακεφαλοποιηθούν με το νέο αυτό νόμισμα ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, έστω και τυπικά. Όταν πάλι σύμφωνα με τον Mayer η ελληνική οικονομία ξαναβρεί το ρυθμό της θα μπορέσει να μεταβεί γρήγορα πάλι στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ επαναφέροντας το euro.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

Post a Comment