Monday, May 14, 2012

ΖΗΜΙΕΣ Η JPMORGAN Πανικό στις μετοχές παγκοσμίως


H JPMorgan ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ τις παραπάνω ζημίες από συναλλαγές σε πιστωτικά παράγωγα, τις οποίες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας απέδωσε σε «λάθη, προχειρότητες και κακές επιλογές», προειδοποιώντας μάλιστα ότι η κατάσταση «μπορεί να επιδεινωθεί» και η ζημιά να αυξηθεί κατά 1 δισ. δολάρια επιπλέον.
Για μία τράπεζα που θεωρείται ως ένας από τους πιο ισχυρούς διαχειριστές ρίσκου που κατάφερε να ξεπεράσει αλώβητη τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, χωρίς να ανακοινώσει ζημίες, η αποκάλυψη αυτή ήταν πράγματι σοκαριστική, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια κριτική που έχει κάνει ο διευθύνων σύμβουλός της Τζέιμι Ντάιμον στον αποκαλούμενο κανόνα Βόλκερ που απαγορεύει στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες τις συναλλαγές προς όφελος της ίδιας της τράπεζας (proprietary trading).

Αναλυτές σημειώνουν ότι με τις εξελίξεις στην JPMorgan Chase οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα κληθούν να επιβάλουν άμεσα και μάλιστα σε ευρύτερη βάση, το νόμο Βόλκερ. Ο κ.Ντάιμον παραδέχθηκε ότι οι εν λόγω ζημίες συνδέονται άμεσα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal πριν από ένα μήνα σχετικά με έναν χρηματιστή στο Λονδίνο εν ονόματι Μπρούνο Ικσιλ, ο οποίος αποκαλείτο χαρακτηριστικά "καρχαρίας του Λονδίνου" και ο οποίος φέρεται να στοιχημάτισε τεράστια ποσά σε αντισταθμιστικά ταμεία.
Η JPMorgan είχε ενημερώσει τις αρμόδιες χρηματοοικονομικές αρχές της Βρετανίας για το θέμα αυτό, όμως επρόκειτο για ένα τυπικό αίτημα προς τις ρυθμιστικές αρχές και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι σε αυτό το στάδιο οι αρμόδιες αρχές θα ελάμβαναν κάποια μέτρα, όπως επισημαίνουν προσκείμενες πηγές.
Η αποκάλυψη αυτή που έγινε μετά το κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street οδήγησε σε βουτιά τόσο τη μετοχή της JPMorgan Chase όσο και τις μετοχές των υπόλοιπων τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ το όλο ζήτημα ενισχύει τα επιχειρήματα όλων όσοι ζητούν αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες για τον τραπεζικό κλάδο.
Η τράπεζα, στοιχηματίζοντας σε μία συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη με περίπλοκες συναλλαγές που συνδέονται με την αξία εταιρικών ομολόγων, επλήγη σοβαρά όταν οι τιμές κινήθηκαν σε κατεύθυνση διαφορετική από αυτή που είχε στοιχηματίσει στις αρχές του προηγούμενου μηνός, προκαλώντας απώλειες σε πολλές θέσεις της σε παράγωγα.
Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε πως οι ζημίες αφορούν το τμήμα επενδύσεων (CIO) της τράπεζας, του οποίου οι στρατηγικές αποδείχθηκαν "περισσότερο ριψοκίνδυνες, ασταθείς και λιγότερο αποτελεσματικές" απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με τον κ.Ντάιμον.
Το CIO αποτελεί ένα τμήμα της τράπεζας που χρησιμοποιείτο για να γίνονται μεγάλα στοιχήματα με απώτερο στόχο την προστασία επενδυτικών χαρτοφυλακίων από τις διακυμάνσεις των τιμών.



ΠηγήREUTERS
12/05/2012 - 12:13

No comments:

Post a Comment