Sunday, June 3, 2012

ΜΕΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΙΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ



Του Θοδωρή Παναγούλη
Η επιστολή του κ. Σαχίνη απευθύνεται προς τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γρ. Τσάλτα με κοινοποίηση στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά, τον ΓΓ του ΥΠΕΚΑ κ. Κ. Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Ν. Βασιλάκο. 
Αναφέρεται στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά ενέργειας κυρίως λόγω της αδυναμίας της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εταιρειών λιανικής ρεύματος να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς οι καταναλωτές δεν
καταβάλλουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να «λείπει ρευστό» από το σύστημα και η μεγαλύτερη πίεση να ασκείται στη ΔΕΠΑ, ως τελικό αποδέκτη, στην οποία οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες χρωστούν περίπου 300 εκατ. ευρώ για το αέριο που έχουν καταναλώσει. Η ΔΕΠΑ ωστόσο δεν έχει κανένα περιθώριο να μην πληρώσει τους δικούς της προμηθευτές (και κυρίως τους Ρώσους) καθώς ακόμα και μιας ημέρας καθυστέρηση συνεπάγεται 
τη διακοπή παροχής αερίου προς τη χώρα.
Στην επιστολή του ο κ. Σαχίνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «είναι πιθανό να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο μέσα στον Ιούνιο, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο, όσο επίσης και για όλους τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές».
Μετά τις συναντήσεις που είχε χθες και προχθές ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Σαχίνης με τους υπηρεσιακούς υπουργούς κ.κ. Τσάλτα και Ζανιά, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατές λύσεις. Το ζήτημα θα τεθεί στον πρωθυπουργό και αναμένεται να ξεπεραστούν τα τυπικά εμπόδια, καθώς η μη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων οδηγεί στο να «σκάσει» το σύστημα στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Η άμεσες κινήσεις που έχουν προταθεί και οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι δύο: Πρώτον, να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση προκαταβολής σημαντικού μέρους από τα 300 εκατ. ευρώ του προγραμματισμένου δανείου από το Παρακαταθηκών και Δανείων. Η λύση της προκαταβολής, που θα επιτρέψει στο σύστημα να ανασάνει μέχρι τον Αύγουστο οπότε αναμένεται να δοθεί και τυπικά το δάνειο των 300 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι έχει την αποδοχή και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Τραα, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα για το αδιέξοδο.
Η δεύτερη κίνηση είναι να επιτρέψει με κάποιον τρόπο τη χρησιμοποίηση περίπου 100 εκατ. ευρώ από τους δεσμευμένους λογαριασμούς των Energa και Hellas Power.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την ένταση του προβλήματος, η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει αποφάσεις και να διαχειριστεί την κρίση.
Η επιστολή Σαχίνη
Τα βασικά σημεία της επιστολής του κ. Σαχίνη είναι τα εξής:
«το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή στον τομέα της ενέργειας είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και θέλω να επαναλάβω τις έντονες ανησυχίες μου, που είχα και στο παρελθόν εκφράσει στην πολιτική ηγεσία, γιατί πιστεύω ότι το πρόβλημα αυτό θα έχει άμεσα σοβαρό αντίκτυπο στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.
Συγκεκριμένα, το συνολικό έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι 400 εκ. €, αυξανόμενο καθημερινά. Η έλλειψη αυτού του ποσού έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας στον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, και, εξαιτίας αυτού, και στους Ανεξάρτητους Ηλεκτροπαραγωγούς πελάτες μας οι οποίοι επικαλούμενοι αυτά τα προβλήματα ρευστότητας δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να οφείλουν σήμερα στην ΔΕΠΑ το ποσό των 300 εκ. €.
Λόγω της σημαντικής χρηματοοικονομικής έκθεσης της ΔΕΠΑ, η οποία δεν δύναται να θεραπευθεί άμεσα με τραπεζική δανειοδότηση, η ΔΕΠΑ, δεν δύναται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους προμηθευτές της και έχει ήδη καθυστερήσει την εξόφληση οφειλών της προς τον ΔΕΣΦΑ.
Η ΔΕΠΑ το αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναλάβει επίσης και ενέργειες διακοπής παροχών και κατάπτωσης εγγυητικών επιστολών μεγάλων πελατών της, αλλά ακόμη και με τις ενέργειες αυτές είναι πιθανό να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο μέσα στον Ιούνιο, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο, όσο επίσης και για όλους τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές».
matrix24.gr.

No comments:

Post a Comment