Monday, June 11, 2012

Τραπεζίτες: Προσοχή στις αναλήψεις στα ΑΤΜ, ειδικά πριν τις εκλογές. Καραδοκούν απατεώνες



Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι σκοπεύουν να «σηκώσουν» χρήματα από τα ΑΤΜ, λίγο πριν το Σαββατοκύριακο των εκλογών, καθώς όπως προειδοποιούν οι τραπεζίτες, ειδικά αυτές τις ημέρες οι κακοποιοί καραδοκούν.
Ήδη η εγκληματικότητα έχει «ξεφύγει» το τελευταίο  διάστημα και οι ληστείες σε σπίτια αλλά και ΑΤΜ, όπου οι κλέφτες γνωρίζουν ότι υπάρχουν μετρητά έχουν εκτιναχθεί.

Καθώς λοιπόν, όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, πολλοί είναι εκείνοι που θα «σηκώσουν» χρήματα για κάθε ενδεχόμενο λίγο πριν τις εκλογές, τα κρούσματα κλοπών αναμένεται να εκτιναχθούν.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι πολλοί θα βρίσκονται εκτός Αθηνών, για να ψηφίσουν αλλά και για διακοπές, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν τα τραπεζικά στελέχη, το καλοκαίρι στα νησιά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς τόπους, πολλές συναλλαγές γίνονται σε «αφύλακτα» ATM, τα οποία δεν βρίσκονται μέσα σε τράπεζες, αλλά σε δρόμους, πλατείες, καταστήματα, ακόμη και σούπερ μάρκετ.
Αυτό σημαίνει ότι –σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις, όπου η πλειονότητα των ΑΤΜ ελέγχεται από κάμερες και βρίσκεται εντός των τραπεζικών καταστημάτων, είναι πολύ πιο εύκολο για τις σπείρες των επιτήδειων να «στήσουν» κάπο από τα κόλπα τους, αφαιρώντας χρήματα από τους υποψήφιους πολίτες.
Επιπλέον, ειδικά λόγω της κρίσης, αλλά και καθώς οι αναλήψεις μετρητών έχουν πολλαπλασιαστεί, φέτος το καλοκαίρι αναμένεται «καύσωνας» ηλεκτρονικών απατών, καθώς ξένοι αλλά και Έλληνες αναζητούν νέους τρόπους για να «παγιδέψουν» ανυποψίαστους πελάτες και να αποσπάσουν είτε χρήματα είτε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ετήσια βάση η λεία της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζει όμως ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους τραπεζίτες.
Μάλιστα, χρόνο με το χρόνο, τα κόλπα που θέτουν σε εφαρμογή οι σπείρες που προσπαθούν να «ξαφρίσουν» (skimming) τις συναλλαγές στο ΑΤΜ γίνονται ολοένα και πιο καινοτόμα και έξυπνα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «ευρεσιτεχνία» χρησιμοποιούσε μια συμμορία, η οποία παγίδευε με ειδικές μεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών και αποσπούσε χρήματα.
Στην περίπτωση αυτή, που εξιχνιάστηκε μάλιστα πρόσφατα από την αστυνομία τα μέλη της συμμορίας κατά τις νυχτερινές ώρες τοποθετούσαν ειδικές μεταλλικές τάπες στις εξόδους χρημάτων των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης. Ως αποτέλεσμα, όταν οι πελάτες - θύματα προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων, γινόταν μεν κανονικά η συναλλαγή και η χρέωση του λογαριασμού τους, αλλά τα χρήματα της ανάληψης να μην βγαίνουν από το μηχάνημα και οι πελάτες να μην τα λαμβάνουν. Οι δράστες συνεχεία που παρακολουθούσαν τη συναλλαγή, αφαιρούσαν τη μεταλλική τάπα και αποσπούσαν τα χρήματα.
Σε άλλες περιπτώσεις, στις κλασσικές περιπτώσεις «ξαφρίσματος» των ATM, οι συµµορίες τοποθετούν ειδικές συσκευές πάνω στην υποδοχή της κάρτας στο ΑΤΜ µέσω των οποίων μπορούν να «διαβάσουν» τη µαγνητική της επιφάνεια. Παράλληλα, µέσω µικροκάµερας ή µε ειδικές µεµβράνες µπορούν να υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) και στη συνέχεια να φτιάξουν µια πανοµοιότυπη κάρτα, πραγµατοποιώντας παράνµες αναλήψεις µετρητών.

Πώς θα προστατευθείτε
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αν και οι e-απάτες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, η προστασία από τους επιτήδειους είναι απλή αν τηρηθούν ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Παράλληλα και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν «στήσει» ειδικούς μηχανισμούς παρακολούθησης ύποπτων συναλλαγών μέσω ΑΤΜ. Ετσι, αν για παράδειγμα ένας πελάτης φανεί ότι πραγματοποιεί ανάληψη χρημάτων στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη, η τράπεζα αυτόματα μπλοκάρει την κάρτα και επικοινωνεί μαζί του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ύψος της απάτης.

Πώς να προστατευθείτε από τις απάτες στα ATM 

-Αποφύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN
-Προτιμήστε ΑΤΜ σε εσωτερικούς χώρους
-Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος
-Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε άμεσα την τράπεζα
-Αν σας προσεγγίσουν λέγοντάς σας ότι σας έπεσαν χρήματα, ελέγξτε άμεσα αν έχετε τη σωστή κάρτα αναλήψεων
-Καλύψτε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας ή ένα χαρτί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό

Δημήτρης Πεφάνης
www.bankingnews.gr

No comments:

Post a Comment