Wednesday, February 20, 2013

"Ζωή χωρίς χρήματα"



Ο 29χρονος Ραφαέλ Φέλμερ και η οικογένειά του εφαρμόζουν ένα «λιτό» lifestyle που τους επιτρέπει να ζουν χωρίς να ξοδεύουν! Συλλέγουν την τροφή τους από κάδους σούπερ μάρκετ με οργανικές τροφές, πληρώνουν το ενοίκιο τους κάνοντας μικροδουλειές γύρω από αυτό και χρησιμοποιούν ένα ιδιαίτερο σύστημα «ανταλλαγής» (αντιπραγματισμός) για να εξασφαλίσουν ό,τι χρειάζονται. Η μόνη περίπτωση χρήσης χρημάτων είναι όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.

Ο Ραφαέλ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία εύπορη οικογένεια της Γερμανίας με πατέρα αρχιτέκτονα και ο ίδιος σπούδασε Ευρωπαϊκές σπουδές στη Χάγη. Όπως λέει, πριν από λίγα χρόνια συνειδητοποίησε πως υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα στη ζωή από τα χρήματα και ξεκίνησε σταδιακά τη μείωση των δαπανών του κάνοντας πράγματα που δεν απαιτούσαν να πληρώσει.

Η οικονομική κρίση, η παγκόσμια έλλειψη τροφίμων και νερού και η κλιματική αλλαγή τον ενέπνευσαν να ζήσει χωρίς πολυτέλειες. Τονίζει μάλιστα πως το να μη χρησιμοποιεί κανείς χρήματα είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει σταθερότητα στην κοινωνία.

Αν και πολλοί τον κατηγορούν ότι αυτές οι απόψεις είναι μια απλή πρόφαση για να μη δουλεύει ο ίδιος αποκτά μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους «μιμητές» στη Γερμανία και θεωρείται ο ιδρυτής του κινήματος «Ζωή χωρίς Χρήματα».

iefimerida.gr

No comments:

Post a Comment