Friday, May 4, 2012

Morgan Stanley: Τέσσερα σενάρια για το ευρώ Ένα καλό, ένα άσχημο και δυο κακά...


Με τις προοπτικές του ευρώ στα χρόνια της μεγάλης κρίσης καταπιάνεται σε έκθεσή της με ημερομηνία 3 Μαΐου η Morgan Stanley.
Οι αναλυτές της κάνουν λόγο για τέσσερα σενάρια, τα οποία ταξινομούν ως ένα «καλό» ένα «άσχημο» και δυο «κακά» ως ένα βαθμό αλλά όχι «άσχημα»:

Ευρωπαϊκή Αναγέννηση
Αυτό είναι το «καλό» σενάριο. Προϋποθέτει ότι –τελικά- θα υπάρξει σημαντική πρόοδος και στα δυο κρίσιμα μέτωπα: της αποκατάστασης των οικονομικών ισορροπιών στην Ευρωζώνη και της οικονομικής της διακυβέρνσης.
Ευρωπαϊκό Διαζύγιο
Αυτό είναι το «άσχημο σενάριο» σενάριο. Προϋποθέτει, ότι οι οικονομικές αποκλίσεις εντός της Ευρωζώνης θα επιδεινωθούν. Παράλληλα, προβλέπει περαιτέρω πολιτικό κατακερματισμό στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, το ευρώ διαλύεται.
Γάμος αλά Ιταλικά
Το πρώτο από τα δυο «κακά» σενάρια. Σε αυτό, οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης κινούνται μεν στην κατεύθυνση της περαιτέρω πολιτικής και δημοσιονομικής ενοποίησης, αλλά οι οικονομικές αποκλίσεις και ανισορροπίες παραμένουν ή επιδεινώνονται. Αυτή είναι η ιστορία της Ιταλίας από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή πριν από 150 χρόνια, η οποία συνδυάζει έναν ισχυρό οικονομικά βορρά και έναν ασθενή νότο.
Κούτσα, κούτσα...
Το δεύτερο «κακό» σενάριο. Σε αυτό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να κινηθούν στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης, αλλά η Ευρωζώνη εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια της – με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές σκληρής λιτότητας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς με συνέπεια να βελτιωθεί η ανισορροπία στον πυρήνα του ευρώ
Το τελευταίο, δηλαδή το... «κούτσα, κούτσα», φαίνεται να είναι και το πιθανότερο σενάριο για τα επόμενα δυο χρόνια, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

No comments:

Post a Comment