Friday, June 29, 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ρ. Πρόντι: «Η Ευρώπη θα γίνει Ελλάδα»

Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ. Ο κ. Πρόντι επεσήμανε την ανάγκη να διαπραγματευτούν όλοι για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στην δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες, σημειώνοντας ότι «είναι πέρα από τα όρια της φτώχειας, και με αυτή την πολιτική, αν συνεχιστεί έτσι, όλη η Ευρώπη θα γίνει Ελλάδα».
«Δεν έχουν καταλάβει [οι Έλληνες] ότι μια νομισματική ένωση επιβάλει, εξ ορισμού, μια κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, με όλη αυτή την επιτήρηση και την πειθαρχία», υπογραμμίζει.
Στη συνέχεια επισήμανε εκ νέου ότι «η Ελλάδα στο παρελθόν εξαπάτησε με τα οικονομικά της στοιχεία αλλά τώρα έκανε ό,τι μπορούσε για να ευθυγραμμιστεί».
«Χρειάζεται μία κοινή ευρωπαϊκή Αρχή», συνέχισε «αλλά και μια πολιτική αλληλεγγύης που θα συμπεριλάβει όλες τις χώρες. Κυρίως δεν πρέπει να σκεφτούμε, όπως σκέφτονται μερικοί, ότι αν βγάλουμε έξω την Ελλάδα θα είμαστε εντάξει. Όχι, όχι, εμείς είμαστε όλοι Έλληνες».
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο Πρόντι εκτίμησε ότι «δεν θα είναι καθοριστική, θα ευχόμουν να είναι, ας ελπίσουμε ότι θα είναι. Πιστεύω ότι θα ληφθούν αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα επαρκούν για την επίλυση του προβλήματος. Πιστεύω όμως ότι με την πάροδο του χρόνου, σε λίγους μήνες, θα συνειδητοποιήσουν όλοι την καταστροφή που θα έφερνε η διάλυση του ευρώ. Συνεπώς, μακροπρόθεσμα, είμαι λιγότερο απαισιόδοξος και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση».
Τάσσεται δε κατά της συγκρότησης ενός μετώπου των χωρών του Νότου έναντι του Βορρά εξηγώντας ότι «αν μπούμε σε αντιπαράθεση Βορρά Νότου -πρώτα από όλα ούτε φτάνουμε εμείς του Νότου, ούτε είμαστε αρκετοί για να λύσουμε το θέμα-. Έπειτα κάποιος θα μπορούσε να δεχθεί ότι είμαστε δύο Ευρώπες και ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο νομίσματα. Αλλά αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ιδέα του να χωρίσουμε το Βορρά από το Νότο και να παίζουμε με τις χώρες καθορίζοντας την πολιτική τους σαν να ήταν μαριονέτες, είναι μία εσφαλμένη ιδέα. Αν δεν υπάρχει ένωση, η Ευρώπη θα διαλυθεί. Θα υπάρξει μία άτακτη ρήξη».
«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι κατάλαβε τη δραματική διάσταση της υπόθεσης», σημείωσε ερωτώμενος για τη νέα κυβέρνηση που υπάρχει στην Ελλάδα.
«Εγώ πίστευα ότι οι Έλληνες θα πήγαιναν περισσότερο προς τα άκρα, δεδομένης της κατάστασης. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τους ακούσουμε. Χρειάζεται διαπραγμάτευση, να μπούμε στην ουσία των προβλημάτων, άρα είναι σαφές ότι δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την λέξη επαναδιαπραγμάτευση, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση.
» Γιατί αν αρχίσεις με μια ύφεση, -6% -5%, -4% που θα καταλήξουμε; Μια χώρα που έχει μειώσει τόσο πολύ το ΑΕΠ της θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο αν υπήρχε η ελπίδα της ανάκαμψης. Αλλά τώρα υπάρχει μόνο ο κατήφορος. Λοιπόν, επαναλαμβάνω, ότι δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί μόνο η Ελλάδα αλλά όλοι μας και για την Ελλάδα».
Σε ερώτηση, τέλος, αν στην Ευρώπη έχει χαθεί η διάκριση Δεξιάς- Αριστεράς, ο Ρομάνο Πρόντι επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή, η πολιτική συζήτηση και τα προβλήματα τρέχουν περισσότερο σε εθνικό επίπεδο παρά με βάση τις παραδοσιακές πολιτικές γραμμές. Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι υπάρχει μία φιλοευρωπαϊκή δεξιά ή αριστερά. Όχι, και από την άποψη αυτή αυτό είναι καλό.
» Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό συναίσθημα που ξεπερνά τις διαχωριστικές κομματικές γραμμές. Υπάρχει όμως ακόμη το ειδικό βάρος των εθνικών κρατών που κυριαρχεί. Βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου. Το να γυρίσουμε πίσω θα ήταν τραγωδία, πρέπει να προχωρήσουμε μόνο μπροστά ».

No comments:

Post a Comment