Tuesday, May 8, 2012

Ένας παγκόσμιος ρόλος στους φυσικούς για την καταπολέμηση της φτώχειας


* Δημοσιεύτηκε το 2005 και νομίζω ότι είναι επίκαιρο στις μέρες που ζούμε
Καθώς το παγκόσμιο έτος της φυσικής πλησιάζει στο τέλος του, εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο συναντιούνται στη Νότια Αφρική για να συζητήσουν αυτό το μήνα πώς η επιστήμη μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων στα αναπτυσσόμενα έθνη. Ο Katepalli Sreenivasan – διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής στην Τεργέστη – εξηγεί γιατί η φυσική έχει έναν τέτοιο ζωτικής σημασίας ρόλο για να διαδραματίσει

Περιληπτικά: Φυσική και ο αναπτυσσόμενος κόσμος
  • Το παγκόσμιο έτος φυσικής καταλήγει αυτό το μήνα με μια σημαντική συνεδρίαση στη Νότια Αφρική για τη φυσική και τη βιώσιμη ανάπτυξη
  • Όλα τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου μας αφορούν, επειδή ο κόσμος γίνεται ολοένα και περισσότερο συνδεδεμένος τοποθεσία..
  • Η επένδυση στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για τα αναπτυσσόμενα έθνη, αλλά συχνά αυτά αποτυγχάνουν να δουν τα οφέλη που φέρνει
  • Η φυσική μπορεί να διαδραματίσει έναν βασικό ρόλο στη δημιουργία των νέων τεχνολογιών γιατί, για παράδειγμα, τα καθαρά πόσιμα νερά, καλής ποιότητας, θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την προώθηση της επιστήμης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Δεξιά: όλα τα κράτη είναι διασυνδεδεμένα
 Όταν οι ηγέτες των κύριων βιομηχανικών κρατών του κόσμου συναντήθηκαν στην σύνοδο κορυφής G8 στη Σκωτία τον Ιούλιο, τα ζητήματα της Αφρικής και της αλλαγής του κλίματος ήταν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Βεβαίως ήταν καλό ότι θα προωθηθεί η ενίσχυση στα αναπτυσσόμενα έθνη σε 50 δισεκατομμύρια και ότι τα χρέη των 18 φτωχότερων εθνών θα σβηστούν. Εντούτοις, ήταν απογοητευτικό ότι δεν αναφέρθηκε τίποτα για την επιστήμη στο τελικό ανακοινωθέν των ηγετών, όπως κάποιοι είχαν ελπίσει.
Εντούτοις, υπήρξε μια σαφής αναγνώριση ότι η επιστήμη έχει σημαντικές συνεισφορές στην κοινωνία. Ειδικότερα, οι ηγέτες της ομάδας G8  ανέλαβαν μια σταθερή υποχρέωση να υποστηρίξουν κέντρα πρότυπα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ειδικευμένων επιστημόνων του μέλλοντος. Η ελπίδα μου είναι ότι πολλά αφρικανικά έθνη – με το χρέος τους να μειώνεται τώρα ή να σβήνουν – θα επενδύσουν περισσότερα στην επιστήμη και θα οργανώσουν κέντρα παγκόσμιας κλάσης που, κατά τη διάρκεια του χρόνου, θα μετασχηματίσουν την επιστημονική σκηνή. Η δημιουργία μορφωμένων επιστημονικά ανθρώπων είναι η καλύτερη επένδυση που μια χώρα μπορεί να κάνει.
Η σημασία της επιστήμης στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι επίσης το θέμα μιας σημαντικής Διεθνούς Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Ντάρμπαν της Νότιας Αφρικής, από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου φέτος. Τιτλοφορείται «Φυσική και βιώσιμη ανάπτυξη», και είναι το επίσημο αποκορύφωμα του παγκόσμιου έτους φυσικής, κατά τη διάρκεια του οποίου οι φυσικοί γιόρτασαν τα τρία συγκλονιστικά επιτεύγματα που έγιναν από τον Αϊνστάιν το 1905, Πάνω από 500 εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο αναμένονται να παρευρεθούν, συμπεριλαμβανομένων αντιπροσώπων από τον κόσμο των επιχειρήσεων και τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν κληθεί πιθανοί χορηγοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης για να υποστηρίξουν τα συγκεκριμένα έργα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση.
Αριστερά: Ένα μέτρο της αυξανόμενης διαφοράς μεταξύ του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι η ταχύτητα του διαδικτύου, με την ταχύτητα στην Αφρική, παραδείγματος χάριν, να είναι πιο αργή από τη Βόρεια Αμερική κατά έναν παράγοντα 50. Τα στοιχεία υπολογίστηκαν μετρώντας το χρόνο που χρειάζεται ένας ψηφιακός παλμός που στέλνεται μέσω του διαδικτύου για να επιστρέψει στον αποστολέα. Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων του ICTP και αυτών στον Γραμμικό Επιταχυντή του Στάνφορντ.
Η διάσκεψη θα εστιαστεί σε τέσσερα κύρια θέματα: φυσική και υγεία φυσική και οικονομική ανάπτυξη εκπαίδευση φυσικής και ενέργεια και το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσει στη διεθνή κοινότητα της φυσικής την πιθανότητα να παρουσιάσει μερικά από τα οφέλη της φυσικής στον ευρύτερο κόσμο. Οι εκπρόσωποι θα συζητήσουν επίσης γιατί η επιστήμη δεν είναι κεντρικότερη στο πολιτικό και κοινωνικό ιστό των αναπτυσσόμενων εθνών, και τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Εάν οι πολιτικοί μπορούν να πειστούν για να βελτιώσουν την επιστήμη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τότε η διάσκεψη – και το παγκόσμιο έτος φυσικής – θα στεφθεί από επιτυχία.
Ζώντας σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο
Δεξιά: Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στα βιομηχανικά κράτη αναμένουν να ζήσουν μέχρι τα 80, η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής στα 49 «ελάχιστα πιο αναπτυγμένα κράτη» (όπως καθορίζεται από τον Ο.Η.Ε) πηγαίνει προς τα 40, εν μέρει λόγω της θνησιμότητας των νηπίων – που προκαλείται από τις ασθένειες, τον υποσιτισμό και την πείνα. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των κρατών βρίσκονται στην περιοχή της Αφρικής Νότια της Σαχάρας.
Δεν χρειάζεται καμία μεγάλη διορατικότητα για να παρατηρήσει κάποιος ότι ζούμε τώρα σε έναν κόσμο με ολοένα διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, στον οποίο ταξιδεύουμε μακριά, επικοινωνούμε γρήγορα και εύκολα, και διευθύνουμε την επιχείρηση με απόμακρους πελάτες. Είναι επίσης ένας κόσμος στον οποίο μοιραζόμαστε τις τραγωδίες από καταστροφές. Όπως το καταστροφικό τσουνάμι τον περασμένο Δεκέμβριο, που ξεκίνησε 350 χλμ από τη βορειοδυτική άκρη της Σουμάτρας και γρήγορα πέρασε από τον Ινδικό Ωκεανό σκοτώνοντας, περίπου, 300.000 ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία. Συνολικά, πολίτες από περισσότερες από 30 χώρες επηρεάστηκαν, με τη Σουηδία μόνο – μια χώρα μακριά από τον Ινδικό Ωκεανό – να χάσει περισσότερους από 550 ανθρώπους.
Μπορεί ο κόσμος να γίνεται πιο διασυνδεδεμένος, αλλά είναι επίσης σαφές ότι ζούμε σε έναν διαιρεμένο κόσμο. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στα βιομηχανικά κράτη είναι 27 000$ ετησίως, ενώ στον αναπτυσσόμενο κόσμο μόλις 2000$. Τα ποσοστά βασικής εκπαίδευσης πλησιάζουν το 100% του ενήλικου πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά ο αριθμός μειώνεται κάτω από 50% στα αναπτυσσόμενα έθνη. Ενώ το διαδίκτυο έχει βοηθήσει στην παγκόσμια επικοινωνία και η χρήση του αυξάνεται παντού, το ποσοστό των ανθρώπων με πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ υψηλότερο στα πλούσια έθνη από όσο είναι στα φτωχά έθνη. Και ενώ η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής στις αναπτυγμένες χώρες προσεγγίζει τα 80 χρόνια, γλιστρά προς τα 40 στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Αριστερά: Το γράφημα παρουσιάζει το ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που ξοδεύουν μερικά πλούσια και φτωχά κράτη για την έρευνα και την ανάπτυξη. Αν και τα στοιχεία προέρχονται από διάφορες εκθέσεις του ΟΗΕ και αντιστοιχούν σε ελαφρώς διαφορετικά έτη μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, φαίνεται καθαρά η τρομακτική διαφορά ανάμεσα στα 5 πλουσιότερα κράτη και στα υπόλοιπα του γραφήματος.
Ο οικονομολόγος Jeffrey Sachs, που είναι ειδικός σύμβουλος στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε Κόφη Αννάν, έχει περιγράψει τις ατελείωτες τραγωδίες που θλίβουν ατέλειωτα τον αναπτυσσόμενο κόσμο, λόγω της φτώχειας, των ασθενειών και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης ως το «σιωπηλό τσουνάμι». Επίσης, προτείνει, ότι τέτοια γεγονότα επιδεινώνονται από μια έλλειψη πρόσβασης στην επιστήμη και την τεχνολογία. Πράγματι, ο νομπελίστας φυσικός Abdus Salam – που ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο για τη Θεωρητική Φυσική (ICTP) στην Τεργέστη – συχνά υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες στα πλούσια κράτη πρέπει να εργαστούν προς τη μείωση της δυσαναλογίας μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.
Δυστυχώς, οι διαφορές διευρύνονται. Ο μετριασμός τους είναι όχι μόνο μια ηθική προστακτική, αλλά είναι επίσης προς το συμφέρον των αναπτυγμένων εθνών, επειδή οι συνέπειες της παραμέλησης των σημερινών προβλημάτων είναι τεράστιες για να μελετηθούν. Τέλος, το μεγαλύτερο μέρος του γήινου πληθυσμού ζει στα αναπτυσσόμενα έθνη, που σημαίνει ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτά, και μόνο επειδή μοιραζόμαστε και τους καρπούς και τους κινδύνους του μέλλοντος.
Η σπουδαιότητα της επιστημονικής επένδυσης
Η επιστήμη – και ιδιαίτερα η φυσική – μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Φυσικά, η επιστήμη δεν έχει όλες τις απαντήσεις και δεν έχουν όλες οι επιστημονικές πρόοδοι ευεργετήσει την κοινωνία. Για παράδειγμα τα πυρηνικά όπλα παραμένουν μια σημαντική διεθνής ανησυχία. Όμως από την άλλη πλευρά οι συνεισφορές της επιστήμης είναι θετικές και σημαντικές. Αν είναι απαλλαγμένη κατά ένα μεγάλο μέρος από πολιτικές, οικονομικές και θρησκευτικές επιρροές τότε η επιστήμη έχει τη δύναμη να διαμορφώσει μια συναίνεση μεταξύ των ανθρώπων.
Επιπλέον, μόνο η επιστημονική γνώση μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποιες τεχνολογίες απαιτούνται για να λύσουν τα προβλήματα σε μια ορισμένη χώρα. Αν και η οικονομία, η πολιτική, η δημόσια αποδοχή, η τεχνολογική απλότητα και άλλοι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες διαδραματίζουν έναν σπουδαίο ρόλο στα κράτη, η επιστήμη και η καλή εφαρμοσμένη μηχανική είναι αυτό που μετρά τελικά. Από την ηλεκτρική ενέργεια και τη μεταφορά έως τους υπολογιστές και το διαδίκτυο, η φυσική έχει θέσει τα θεμέλια για πολυάριθμες μετασχηματιστικές τεχνολογίες, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 200 χρόνων. Και με την ανάγκη που υπάρχει να αναπτυχθεί καθαρότερη ενέργεια ώστε να μετριαστούν τα δυσμενή αποτελέσματα της αλλαγής του κλίματος, παραδείγματος χάριν, η κοινωνία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη φυσική για να καταλάβει και να λύσει τα προβλήματά της.
Ακόμα η επιστημονική επένδυση στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αξιοθρήνητα ανεπαρκής. Στη Δύση, το ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) που αφιερώνεται στην έρευνα και την ανάπτυξη, υπολογίζεται κατά μέσο όρο μεταξύ 2,5% και 4%, με τη Σουηδία (3,7%), την Ιαπωνία (3.0%) και τις ΗΠΑ (2.6%) να ανοίγουν το δρόμο. Εντούτοις, οι ίδιοι αριθμοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι συχνά ουσιαστικά λιγότερο από 0,5%, με τον Ισημερινό, παραδείγματος χάριν, να ξοδεύει ακριβώς το 0,08% του ΑΕΠ του για την έρευνα. Μόνο μια χούφτα αναπτυσσόμενων χωρών – ειδικότερα η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία – έχει κατορθώσει να ανεβάσει τις δαπάνες για την έρευνα πάνω από 1% του ΑΕΠ.
Δυστυχώς, πολλά κράτη αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν τα οφέλη της επιστήμης. Αντίθετα, την συνδέουν με μερικά από τα πιο αρνητικά αποτελέσματα της σύγχρονης ζωής, όπως οι καπνοί από τη συνεχή κυκλοφορία, τη μόλυνση του εδάφους από τις εγκαταστάσεις του καθαρισμού του πετρελαίου, και τη χρήση των όλο και περισσότερο θανάσιμων όπλων. Απομακρύνουν την επιστήμη λόγω τέτοιων σκοτεινών εικόνων.
Πάρα πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αποτυγχάνουν επίσης να δουν ότι η επιστήμη επιτρέπει την τεχνολογική καινοτομία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία 0οικονομικής ανάπτυξης και πλούτου. Οι εκτιμήσεις από διάφορες πηγές, όπως το Βρετανικό Υπουργείο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, έχουν δείξει ότι οι συνεχείς δημόσιες επενδύσεις στην επιστήμη δημιουργούν επιστροφές μεταξύ του 20% έως 65% ετησίως. Τα τεράστια οικονομικά κέρδη που απόκτησε η Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – και πιο πρόσφατα η Νότια Κορέα – οφείλονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Η έλλειψη επένδυσης εν συνεχεία σημαίνει ότι πολλοί επιστήμονες στα αναπτυσσόμενα έθνη αισθάνονται αλλοτριωμένοι από τις κοινωνίες τους, οι οποίες τείνουν να δουν την επιστήμη ως προϊόν του βιομηχανοποιημένου κόσμου. Αυτοί οι επιστήμονες μεταναστεύουν συχνά σε πιο προσοδοφόρες εργασίες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, κάνοντας τις χώρες αυτές ακόμα πιο δύσκολο να δημιουργήσουν ένα μορφωμένο εργατικό δυναμικό. Το αποτέλεσμα είναι ότι μόλις ένας σε κάθε εκατομμύριο ανθρώπους στις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής (αποκλείεται η Νότια Αφρική) υπολογίζεται ότι έχει διδακτορικό (PHD), ενώ στις ΗΠΑ η αναλογία είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη.
Ίσως, εξίσου, σημαντικό είναι ότι η επένδυση στην επιστήμη και η βοήθεια για επιχειρηματίες στα αναπτυσσόμενα έθνη να συγκρατούνται από τις νομισματικές πολιτικές που καθοδηγούνται από τις οπισθοδρομικές μορφές της φορολογίας και μιας εξάρτησης των χωρών αυτών από τις δωρεές και την ελεημοσύνη. Οι τεράστιες οικονομικές συνεισφορές – δωρεές – που γίνονται από τις ιδιωτικές οργανώσεις όπως του Ιδρύματος του Bill και της Melinda Gates υποδαυλίζονται εν μέρει από τα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα στις ΗΠΑ. Άλλοι παράγοντες που συγκρατούν τις επιστημονικές επενδύσεις είναι τα ασταθή πολιτικά περιβάλλοντα που καλλιεργούν τη δωροδοκία και την αστάθεια, καθώς επίσης και την εκμετάλλευση από τις πλούσιες χώρες.
Ευκαιρίες για τη Φυσική
Οι τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις του τελευταίου αιώνα φυσικά έχουν έρθει με κάποιο κόστος. Ειδικότερα, η χρήση των γήινων πεπερασμένων πόρων – που προκαλούνται από τα ακόρεστα αιτήματα του αυξανόμενου συνεχώς πληθυσμού της Γης – έχει κλιμακωθεί. Η διαχείριση αυτών των πόρων χωρίς να μειωθούν – μια έννοια γνωστή ως «βιώσιμη ανάπτυξη» – είναι μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Οι Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας – μια σειρά φιλόδοξων στόχων που τα μέλη του Ο.Η.Ε συμφώνησαν να φθάσουν μέχρι το 2015 – δίνουν ένα σαφές όραμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, μια μείωση κατά 50% του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθώς επίσης και τους στόχους για τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της δημόσιας περίθαλψης.
Η φυσική θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων. Για να πάρουμε καθαρό νερό για παράδειγμα, χρειάζονται μεμβράνες που φτιάχνονται από νανοσωλήνες από άνθρακα – περιτυλιγμένα φύλλα γραφίτη – οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν την διαβίβαση των βακτηριδίων, των ιών, των βαριών μετάλλων και άλλων ρύπων μέσα στο πόσιμο νερό. Μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά φίλτρα για τον καθαρισμό του νερού. Πράγματι, τα εργαστηριακά πειράματα στο Ίδρυμα Rensselaer στο Troy της Νέας Υόρκης, και το πανεπιστήμιο της Ινδίας Banaras, έχουν αποδείξει ότι τα φίλτρα με νανοσωλήνες από άνθρακα μπορούν να αφαιρέσουν τους ιούς της πολιομυελίτιδας – διαστάσεων 25 nm – από το νερό, καθώς επίσης και μεγαλύτερα παθογόνα μικρόβια, όπως είναι το Ε. COLI και τους σταφυλόκοκκους. Ο νανοσωλήνας από άνθρακα μπορεί επίσης να αντισταθεί σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, που σημαίνει ότι το φίλτρο θα μπορεί να θερμανθεί περιοδικά ενώ τα συμβατικά φίλτρα του νερού από πολυμερή αντίθετα καταστρέφονται εάν θερμανθούν.
Εν τω μεταξύ, φυσικοί ανιχνευτές όπως είναι το τρίτιο, το ήλιο-3 και ο άνθρακας-14 – μαζί με τις χημικές και υδρολογικές μετρήσεις – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βρουν από που προέρχεται το υπόγειο νερό και εάν έχει μολυνθεί με ρυπαντές. Τέτοιες πληροφορίες είναι κρίσιμες για να πούμε αν είναι πόσιμο το νερό. Άλλες εφαρμογές της φυσικής περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των ανακυκλώσιμων πολυμερών νανοσυνθέσεων, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα μέταλλα και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται αυτήν την περίοδο στη βιομηχανία κατασκευών. Οι συνδέσεις τηλεϊατρικής, που χρησιμοποιούν την ευρυζωνική επικοινωνία, θα μπορούσαν να φέρουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου. Θα μπορούσαν να παραχθούν νέα ανακυκλώσιμα υλικά από τη νανοτεχνολογία και την αυτοσυναρμολόγηση των μορίων, ενώ η γενετική εφαρμοσμένη μηχανική μπόρεσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη κατάλληλων τροφίμων και φυτών, όπως το βαμβάκι που είναι ανθεκτικό στα επιβλαβή έντομα.
Πράγματι, θα μπορούσαμε να είμαστε στην κορυφή μιας νέας «χρυσής εποχής» της φυσικής, που εμπνεύστηκε από τις ιδέες της βιώσιμης ανάπτυξης. Η προηγούμενη χρυσή εποχή, που κράτησε από τη δεκαετία του ’40 έως τη δεκαετία του ’80, ξεκίνησε κατά ένα μεγάλο μέρος από τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, στην εποχή του ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Η νέα χρυσή εποχή θα είναι διαφορετική. Θα έχει σαφείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, θα είναι διεπιστημονικής φύσης, και θα πραγματοποιηθεί σε όλη την υδρόγειο, κι όχι μόνο σε μια χούφτα κρατών.
Έτσι εάν πρόκειται να είμαστε σοβαροί για την ενθάρρυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει να ωθήσουμε την επιστημονική ικανότητα σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η εστίαση δεν πρέπει να είναι στη μεταφορά τεχνολογίας, αλλά στην παγιοποίηση του επιστημονικού ταλέντου. Ένας τρόπος γι’ αυτό είναι μέσω των Ιδρυμάτων όπως είναι το ICTP, που έχει προσκαλέσει περίπου 100.000 επιστήμονες εξίσου από αναπτυσσόμενους και αναπτυγμένους κόσμους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών. Σε τελική ανάλυση, κάθε κράτος πρέπει να αναπτύξει τη δική του επιστημονική βάση.
Ο δρόμος μπροστά μας
Ενώ διάφορες ασιατικές και λατινοαμερικανικές χώρες έχουν αρχίσει πρόσφατα να αποκαθιστούν την έλλειψη της επένδυσής τους στην επιστήμη, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να επενδύσουν στους ταλαντούχους νέους επιστήμονες για να εξασφαλίσουν ότι εκπληρώνουν την ικανότητα που έχουν. Είναι σαφές ότι το πρόσφατο οικονομικό μπουμ στην Κίνα είναι η ανταμοιβή μιας τεράστιας προσπάθειας των δεκαετιών του ’80 και του ’90 για την εκπαίδευση νέων σπουδαστών στα ξένα πανεπιστήμια.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει επίσης να δημιουργήσουν εκείνους τους ερευνητικούς θεσμούς, που να ανταμείβουν την τελειότητα, έτσι ώστε οι νέοι επιστήμονες να μπορούν να δουν ότι έχουν μέλλον στα κράτη τους. Ενώ αυτή η προσπάθεια πρέπει να καλύψει τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα και τις επιστημονικές ακαδημίες, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθούν μερικά παγκόσμιας ποιότητας πρότυπα κέντρα σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Το επιστημονικό ταλέντο και η τεχνογνωσία μπορούν έπειτα να μεγιστοποιηθούν με τη διαμόρφωση ενός δικτύου τέτοιων κέντρων. Θα βοηθήσει επίσης αυτό στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των φυσικών, των βιολόγων, και όσων ασχολούνται με τα ιατρικά επαγγέλματα αλλά και των μηχανικών, που είναι ουσιαστικό για να αντιμετωπιστούν  αποτελεσματικά ζητήματα, όπως τα περιβαλλοντικά, τα υγειονομικής περίθαλψης, οι επικοινωνίες και τα θέματα επιστημών, που απασχολούν τα αναπτυσσόμενα έθνη.
Η ισορροπημένη ανάπτυξη και η ικανότητα υποστήριξης δεν θα είναι εύκολη στα αναπτυσσόμενα έθνη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τους ολοένα αυξανόμενους πληθυσμούς τους και τις γρήγορα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες τους. Αλλά δύο πράγματα είναι σαφή. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι στον πλανήτη για τον αναπτυσσόμενο κόσμο για να ακολουθήσουν την ίδια πορεία στην οικονομική ανάπτυξη, όπως ακολούθησαν οι βιομηχανικές χώρες. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος πρέπει να παρουσιάσει μεγαλύτερη ευστροφία και να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις, που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη επένδυση στην επιστήμη. Δεύτερον, ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να δεσμευτεί για να γίνει συνεργάτης στη μοίρα των αναπτυσσόμενων εθνών. Οι συνέπειες για τη μη αποδεκτή ανάπτυξη σε ένα τμήμα του κόσμου θα μας βλάψουν ανεπανόρθωτα όλους.
 Σχετικές συνδέσεις
Πηγή: Physics World,, Οκτώβριος 2005

No comments:

Post a Comment