Monday, May 14, 2012

BBC: «Απειλή για τη χρηματοδότηση των χρεωμένων κρατών ο ΣΥΡΙΖΑ» «Ο Τσίπρας επιθυμεί να καταποντίσει τους όρους της συμφωνίας διάσωσης» αναφέρει



Σε «απειλή» για την σταθερότητα της ευρωζώνης και την ενδεχόμενη διάσωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετέφρασε το BBC την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό βασισμένο σε αντιμνημονιακές δυνάμεις, τονίζοντας ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί «να καταποντίσει τους όρους της συμφωνίας διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία δήλωσαν ότι οι χώρες πρέπει να παραμείνουν πιστές στις δεσμεύσεις για περικοπές δαπανών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι ατό που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη είναι να παραμείνουν συνεπή, εφαρμόζοντας τις πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί», τόνισε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Το οικονομικό χάος έχει προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και έχει οδηγήσει σε βαθιά δυσπιστία προς τα κόμματα που θεωρούνται αρχιτέκτονες της λιτότητας. Το Μάρτιο, τόσο ΠΑΣΟΚ όσο και Νέα Δημοκρατία στήριξαν τους όρους ενός δεύτερου μνημονίου που υπογράφηκε από τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο. Σε αντάλλαγμα για αυτές τις δύο διασώσεις - συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ- η Ελλάδα συμφώνησε να πραγματοποιήσει βαθιές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, να αυξήσει τη φορολογία και να καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα» αναφέρει το BBC περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα.
Όπως όμως σημειώνει η οικονομική συντάκτρια Στέφανι Φλάντερς σε άρθρο της στο BBC, με τον τρόπο που εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα «οι πιθανότητες μιας άτακτης χρεοκοπίας είναι υψηλότερες τώρα από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Ας είμαστε ρεαλιστές και τότε ήταν ήδη αρκετά υψηλές. Εβδομάδες χωρίς κυβέρνηση, που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές, περισσότερη αβεβαιότητα και μια διαμάχη σχετικά με την νέα επιθεώρηση του ΔΝΤ τον Ιούνιο - αφήνει πολύ χώρο για ατυχήματα. Οι Ευρωπαίοι καλούνται τώρα να απαντήσουν σε δυο ερωτήματα. Πρώτον έχουν τα μέσα και τα χρήματα να προστατέψουν την υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια από την κατάπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας; Και δεύτερον, έχουν μια οικονομική στρατηγική που να μπορεί να προσφέρει στις άλλες χώρες με προβληματικές οικονομίες έναν δρόμο εξόδου από την κρίση, χωρίς να εγκαταλείψουν κι εκείνες το ενιαίο νόμισμα;».
www.tovima.gr

No comments:

Post a Comment