Sunday, May 13, 2012

Δραματικό μήνυμα Παπαδήμου Για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί


Επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του συμβουλίου το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε στους κυρίους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αλέξη Τσίπρα το υπόμνημα που του εγχείρισε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με όλα τα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των τραπεζών και τα δημόσια οικονομικά. Κατά πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί που είχαν λάβει τη διερευνητική εντολή διάβασαν την επιστολή του κ. Παπαδήμου αλλά δεν κράτησαν αντίγραφό της.


Στη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τα ταμειακά διαθέσιμα, το ομόλογο που λήγει σε λίγες ώρες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση Στρατούλη και η αδυναμία των κομμάτων να συγκροτήσουν κυβέρνηση έχει κοστίσει στις τράπεζες μερικά κρίσιμα δις ευρώ καταθέσεων. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει διασφαλισμένη ρευστότητα μονάχα για λίγες εβδομάδες. Επίσης, η συνεχιζόμενη υστέρηση στα έσοδα σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι δόσεις του νέου δανείου δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στους χειριστές του κρατικού θησαυροφυλακίου. Βέβαια, άμεσος κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχει, όχι για τον Μάιο. Είναι επείγουσα ανάγκη, λοιπόν, σύμφωνα με συνεργάτη του Λουκά Παπαδήμου, να αποκασταθεί η πολιτική σταθερότητα. 
«Το σίγουρο είναι ότι δε θα αφήσει να χρεοκοπήσει η χώρα αν αυτό περνά από το χέρι του» υπογράμμισε στο «Πρώτο Θέμα» συνεργάτης του πρωθυπουργού. Εντός του Σαββατοκύριακου είναι πιθανό να επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε όλοι να έχουν τα τελευταία δεδομένα πριν λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για το αν θα οδηγήσουν ή όχι τη χώρα σε εκλογές. 
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει το ομόλογο που λήγει ενώ το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Την περασμένη Πέμπτη ο Λουκάς Παπαδήμος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτη Θωμόπουλο, ζητώντας να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και οι συμβάσεις προεγγραφής να ολοκληρωθούν άμεσα για να γίνει εφικτή η προκαταβολή της κεφαλαιακής ενίσχυσης των βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων το συντομότερο δυνατό. Όπως έχει ήδη επισημανθεί κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη για τις τράπεζες και για τη διατήρηση ομαλού οικονομικού και κοινωνικού κλίματος στη χώρα. 
http://www.protothema.gr

No comments:

Post a Comment