Thursday, August 9, 2012

Στα πρόθυρα νέας επισιτιστικής κρίσης ο πλανήτης


Στα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές των δημητριακών γεγονός που γεννά φόβους για νέα επισιτιστική κρίση, παρόμοια με αυτή του 2007-08, όταν η ακρίβεια στα τρόφιμα πυροδότησεβίαιες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο πνίγεται στις βροχοπτώσεις, οι ΗΠΑβιώνουν μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 50 χρόνων, που καταστρέφει τις καλλιέργειες καλαμποκιού.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, αφού παράγουν το 1/3 των δημητριακών που διακινούνται παγκοσμίως.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν σημάδια για τερματισμό της ξηρασίας και ήδη οι τιμές του καλαμποκιού έχουν φτάσει στην τιμή των 8.16 δολαρίων ανά μπούσελ.
Σε δηλώσεις του ο Nick Higgins, αναλυτής τροφίμων στη Rabobank, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας στο καλαμπόκι και τη σόγια είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με την προηγούμενη κρίση πριν πέντε χρόνια, ωστόσο οι παραγωγοί δεν έχουν αυξήσει δραματικά τις τιμές των δημητριακών.
Τελικά η τιμή του καλαμποκιού εκτινάχθηκε στα ύψη την Τετάρτη, όταν ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να δικαιολογεί μείωση των ποσοστώσεων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τα βιοκαύσιμα και ειδικά την αιθανόλη, που τυπικά παρασκευάζεται από καλαμπόκι και κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Από την πλευρά του ο Ruth Kelly, σύμβουλος της Oxfam για τα τρόφιμα, δήλωσε: «ο τοξικός συνδυασμός του καύσωνα που σαρώνει τις ΗΠΑ, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες καλαμποκιού, και της παγκόσμιας ζήτησης για βιοκαύσιμα ωθεί για άλλη μια φορά τις τιμές βασικών τροφίμων ψηλότερα και ψηλότερα».
econews

No comments:

Post a Comment