Tuesday, May 15, 2012

Θα πληρωθεί το ομόλογο των €430 εκατ. που λήγει σήμερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:00
Επιβεβαιώνει κυβερνητική πηγή στο Capital.gr ότι θα πληρωθεί το ομόλογο των 430 εκατ. ευρώ το οποίο διέπεται από το αγγλικό δίκαιο που λήγει σήμερα και είχε μείνει εκτός της διαδικασίας του PSI. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών. 


Το ποσό των 430 εκατ. ευρώ που θα αποδοθεί θα αφαιρεθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τα οποία ήδη βρίσκονται σε στενότητα λόγω της καθίζησης των εσόδων και της αναβολής για τον Ιούνιο της καταβολής ποσού 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για πληρωμή και των υπολοίπων ομολόγων που έμειναν εκτός PSI (συνολικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ), ενώ ερώτημα παραμένει η στάση των ομολογιούχων που μετείχαν στο κούρεμα.

Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο ότι θα  πληρωθεί τελικά το ομόλογο των 430 εκατ. ευρώ. «Το ομόλογο θα πληρωθεί», φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ο κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Στην ελληνική κυβέρνηση πέταξε χθες το Eurogroup το «μπαλάκι» για να αποφασίσει την τύχη του ομολόγου που λήγει σήμερα (430 εκατ. ευρώ που έχουν μείνει εκτός PSI). Όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, σήμερα στις 9 π.μ. (ώρα Βρυξελλών) αναμένονται αποφάσεις από την Ελλάδα, οι οποίες θα διαβιβαστούν άμεσα στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απόφαση των αρχηγών των κομμάτων με βάση εισήγηση δύο σεναρίων (πληρωμή ή μη πληρωμή) που έχει δώσει από την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η εισήγηση προς τον πρωθυπουργό διαμορφώθηκε με βάση ανάλυση του ΟΔΔΗΧ για τις νομικές και άλλες επιπλοκές κάθε σεναρίου.

Ωστόσο, στο κείμενο των πρακτικών της συνάντησης της Κυριακής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γίνεται σαφές ότι οι αρχηγοί δεν έχουν γνώση της εισήγησης αυτής, ούτε έχουν λάβει γραπτώς άλλη ενημέρωση. Μάλιστα, ο διάλογος -με βάση τα πρακτικά- κατέληξε σε κοινό αίτημα προς τον κ. Παπούλια να ζητήσει γραπτή εισήγηση από τον κ. Παπαδήμο για το ζήτημα.

Δεν είναι γνωστό τι μεσολάβησε στην συνάντηση της Δευτέρας. Πάντως, από τα ίδια πρακτικά φάνηκε η στάση συναίνεσης των τριών αρχηγών των κομμάτων αναφορικά με το ζήτημα καθώς και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του απερχόμενου Πρωθυπουργού -ως ειδικού στα θέματα αυτά- να προτείνει την κατάλληλη λύση.



Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment