Tuesday, May 15, 2012

Ξάνα στις κάλπες οδηγείται η χώρα


Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Την Τετάρτη ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Χωρίς κατάληξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αύριο στις 13:00 θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές στις 17 Ιουνίου δεδομένου ότι οι περίπου 25 μέρες που απαιτούνται από τη διάλυση της Βουλής, θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» από το Σάββατο.
Δυστυχώς οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ανέφερε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο», είπε χαρακτηριστικά.
Το μήνυμα του λαού είναι ξεκάθαρο, συμπλήρωσε: «Ναι στην παραμονή στο ευρώ». Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε για τη ΝΔ, βάλαμε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας. Χρειάζεται, τόνισε, αυτή την κρίση στιγμή να είμαστε ενωμένοι.
O λαός μας ζήτησε να απαλλάξουμε τη χώρα από το Μνημόνιο και όχι να συγκυβερνήσουμε με τις δυνάμεις του Μνημονίου, ήταν η κεντρική τοποθέτηση το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με ενημέρωση συνεργατών του.
Τώρα είναι η ώρα να ολοκληρωθεί το βήμα που έγινε στις 6 Μαΐου και να στείλουμε τις δυνάμεις του χθες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τα κόμματα που ευθύνονται για το Μνημόνιο και να μπει τέλος στις πολιτικές που καταστρέφουν τον τόπο.
Με τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά θέτει το κόμμα του σε ετοιμότητα ενόψει των νέων εκλογών. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου ο λαός έκανε ένα σημαντικό βήμα με την ψήφο του, καθιστώντας άκυρο το Μνημόνιο και καταδίκασε τις δυνάμεις που ευθύνονται για τη φτώχεια και την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την στάση του, πρόσθεσε, μπλόκαρε τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα συνέχιζε την εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ για μερικές χιλιάδες ψήφου δεν ήταν πρώτο κόμμα και δεν είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει μία κυβέρνηση της αριστεράς που θα ανοικοδομήσει τη χώρα από τα ερείπια του Μνημονίου. Προσπαθήσαμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ΄ ελάχιστο την λαϊκή ετυμηγορία και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τους πέντε άξονες με σημαντικότερους την πρόταση για την ακύρωση των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων. Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, είπε ο κ. Τσίπρας, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να τις υιοθετήσουν και επί της ουσίας έθεταν το δίλημμα Μνημόνιο ή εκλογές, ελπίζοντας ίσως ότι θα μας εκβιάσουν να προσχωρήσουμε στο Μνημόνιο ή για να φέρουν για τους εαυτούς τους καλύτερο αποτέλεσμα.
Με αίσθηση πατριωτικής ευθύνης, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, πήραμε την απόφαση να μην προδώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού. Τα κόμματα του Μνημονίου, είπε, δεν ζητούσαν απλά συναίνεση, αλλά ζητούσαν να αφήσουμε τη χώρα δίχως ελπίδα και να βάλουμε την υπογραφή μας σε μέτρα εξαθλίωσης του λαού, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει.
Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση
Μέσα σε κλίμα έντασης έγινε η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε στενούς του συνεργάτες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για δραματικό, αλλά και ιστορικό χαρακτήρα της σύσκεψης, ενώ χαρακτήρισε λάθος την προσφυγή σε εκλογές, αποδίδοντας τη βασική ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, καταλόγισε φοβία στη ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν τόλμησε να προχωρήσει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Κουβέλη για «σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο», διότι εκτιμά ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει κυβέρνηση τώρα που αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη. Δέχθηκε επίσης και τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτή την κυβέρνηση θα μετέχει και η ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε το «Plan B» του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμένου, αφού ο ίδιος δεν δέχθηκε ποτέ ότι υπήρξε ποτέ παρόμοιο σχέδιο. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Καμένου ότι δέχθηκε τα περισσότερα από τα επτά σημεία που πρότεινε, λέγοντας ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από την παρούσα κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν σκληρός αναφορικά με τη στάση του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι από την αρχή πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές και του καταλόγισε ότι οι τοποθετήσεις του έχουν δύο αντιφάσεις και μια παρεξήγηση. Η πρώτη αντίφαση που καταλόγισε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ενώ μιλάει για «απονομιμοποίηση» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν του προτείνεται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, απαντάει ότι «έχετε τα αριθμητικά δεδομένα που σας επιτρέπουν να προχωρήσετε».
Η δεύτερη αντίφαση είναι ότι, ενώ προεκλογικά μιλούσε για καταγγελία της δανειακής σύμβασης, στέλνει επιστολή προς τους ευρωπαίους εταίρους, μιλώντας για «επανεξέταση» του πλαισίου. Η παρεξήγηση που δημιουργείται από την εν γένει συμπεριφορά και τις θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι, κατά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι «η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κινδυνολογίες, αλλά δεν απάντησε στην ερώτηση του κ. Βενιζέλου αν θεωρεί ότι κινδυνολογούν η Α. Μέρκελ και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Κατά τις ίδιες, πάντα, πηγές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς τώρα για να προστατεύσουμε τις περιουσίες των Ελλήνων. Ως ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγματεύσεων από κανέναν και υπενθύμισε ότι ήταν ο ίδιος που έκανε την πιο σκληρή διαπραγμάτευση και ότι η τρόικα έφυγε από το δικό του γραφείο. Και μίλησε για τυχοδιωκτική και ανεύθυνη πολιτική στάση, αλλά και για μικροκομματική λογική που επέδειξαν ορισμένοι από τους συνομιλητές.
Καμμένος: Κάναμε μια ύστατη προσπάθεια
«Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση», δήλωσε εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρουο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Κάναμε μια ύστατη προσπάθεια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Καταθέσαμε τις 7 προτάσεις μας, ωστόσο δεν συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οφείλω να πω ότι ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα περισσότερα από τα σημεία, ενώ ο κ. Σαμαράς προτίμησε τις εκλογές επειδή ήθελε να γίνει πρωθυπουργός». Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση μαζί του.
Βενιζέλος: «Aλαζονεία» εκ μέρους κάποιων αρχηγών
Η χώρα βαδίζει σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε όσους, όπως είπε, έθεσαν και μάλιστα «εν ψυχρώ» το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον, υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, παρερμηνεύοντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που ήθελε κυβέρνηση συνεργασίας και κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αλαζονεία», «μικροκομματισμό», και «τυχοδιωκτισμό» κάποιων εκ των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε από όλους τους Έλληνες να διαβάσουν τα πρακτικά της σύσκεψης, προκειμένου να αντιληφθεί ποια ήταν η συμπεριφορά του καθενός.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες για το ναυάγιο όλων των προσπαθειών κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ανέφερε ότι σήμερα υπήρξε νέα πρόταση από τον κ. Καμμένο να αναλάβουν εκείνος και το κόμμα του τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από κανέναν, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, δεν ήταν αυτή η εντολή του ελληνικού λαού.
Αναγνωρίζοντας ότι το κόμμα του θα προσέλθει στις εκλογές, ξεκινώντας από δυσμενή βάση, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η πατρίδα μπορεί να σωθεί, αν το θέλουν οι πολίτες, ευχόμενος αυτή τη φορά «η επιλογή τους να είναι πιο ώριμη».
Δεν έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε, με εμφανή ανησυχία, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να πάμε καλύτερα και «προς Θεού όχι χειρότερα».
Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν
Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να μην γίνουν νέες εκλογές και να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Κουβέλης περιέγραψε τις προτάσεις που κατέθεσε την περίοδο των διερευνητικών εντολών, υπογραμμίζοντας ότι κατέθεσε την πρότασή του για την οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία και φερέγγυα πρόσωπα και δυνάμεις που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή του Μνημονίου.
Πρότεινα, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ότι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει ρητή δέσμευση για την άμεση έναρξη αποδέσμευσης από το Μνημόνιο και προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να προωθηθούν μέτρα για την άρση των νόμων για τη μείωση των μισθών, τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη δέσμευση για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουβέλης, δεν επήλθε συμφωνία στην πρότασή του που προέβλεπε, όπως εξήγησε, τη συμμετοχή στην κυβέρνηση τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ειδικότερα για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι στόχος του ήταν να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας και όχι το κομματικό συμφέρον και κάλεσε τον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή, κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν επιλέξει την προσφυγή σε νέες εκλογές για να υπηρετήσουν το κομματικό τους συμφέρον.
Aνακοίνωση της Προεδρίας για το κείμενο Καμμένου
Διαψεύδει η Προεδρία της Δημοκρατίας τον Πάνο Καμμένο για το επίμαχο κείμενο με τις θέσεις του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να κοινοποιήσει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς τα όσα αναφέρονται στο κείμενο που του παρέδωσε στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους την Κυριακή το βράδυ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το κείμενο με τις θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων περιείχε διάφορα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στη δημοσιότητα τα πρακτικά της 14/05
Τα πρακτικά της σύσκεψης (αρχείο pdf) των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις 14/5/2012, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠ

No comments:

Post a Comment