Wednesday, May 9, 2012

Πώς βλέπει η αγορά το «φαινόμενο Τσίπρα»

Με έντονη αγωνία παρακολουθεί ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. 

Αναμφίβολα, το σύνολο της αγοράς επιθυμεί την άμεση εκλογή κυβέρνησης ικανής να πάρει σοβαρές αποφάσεις, καθώς πιστεύει πως ο χρόνος δουλεύει εναντίον της οικονομίας μας… 


Επιχειρηματίες στους οποίους απευθυνθήκαμε θεωρούν πως μια επαναληπτική εκλογική διαδικασία δύσκολα θα οδηγούσε σε ριζική αλλαγή του πολιτικού χάρτη κι επιπλέον θα ζημίωνε κατά πολύ την οικονομία. 

Συγκεκριμένα, πιστεύουν πως το κλίμα αβεβαιότητας θα πρέπει να σταματήσει αύριο κιόλας. Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και το ταχύτερο να ξεκινήσουν επενδύσεις στην οικονομία. Για όλα αυτά τα ζητήματα οι περισσότεροι εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον μια κυβέρνηση με ισχυρή «γεύση ΣΥΡΙΖΑ» θα μπορούσε να τα προωθήσει με επιτυχία. 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επιχειρηματίες που βλέπουν με συμπάθεια τη δεδηλωμένη πρόθεση του κ. Τσίπρα για ριζική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, υποστηρίζοντας πως «το υπάρχον πρόγραμμα δε βγαίνει με τίποτε» και πως ενδεχόμενη χαλάρωση των όρων του θα συνέβαλε τα μέγιστα προς τη σταθεροποίηση της παραπαίουσας οικονομίας μας.Η χρηματιστηριακή αγορά, πάντως, είδε με χαρακτηριστική επιφύλαξη το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής και τη Δευτέρα υποχώρησε σε ποσοστό 6,67%, ενώ χθες κατά επιπλέον 3,62% (βλ. στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα). 


Οι φόβοι της αγοράς 
Τράπεζες: Κίνδυνος ελέγχου του management από το Δημόσιο, φορολόγησης των καταθέσεων ή και δέσμευσης των καταθέσεων. 

Κρατικόχαρτα: Ματαίωση αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων, επιβράδυνση στα προγράμματα περικοπών κόστους και υιοθέτηση πολιτικών μειώσεων στα τιμολόγια. 

Πληροφορική: Φόβος για επανεξέταση έργων που προωθούνται μέσω των ΕΣΠΑ και νέες καθυστερήσεις στη δημοπράτηση δημόσιων έργων. Οι εταιρείες πληροφορικής θα ήθελαν επίσης η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είχε... ολοκληρωθεί χθες και όχι να ξεκινήσει ένας κύκλος αβεβαιότητας γύρω από το πώς και πότε θα γίνει αυτή. 

Κατασκευές: Η επανέναρξη των έργων στους μεγάλους κατασκευαστικούς άξονες συνεπάγεται, πέρα από ενισχυμένες τράπεζες, κοινοτική συμβολή, προκειμένου: α) να επανεγκριθούν οι επιχορηγήσεις στα τροποποιημένα έργα και β) να δοθούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση των projects. 

Ακίνητα: Η αγορά προσδοκούσε στη διάθεση προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου με μακροχρόνιες συμβάσεις, με στόχο να προσελκυστούν επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό και να τονωθεί η αγορά. 

Μεγάλα επενδυτικά σχέδια: Ο ΣΥΡΙΖΑ συχνά έχει εκφράσει αντιρρήσεις για σειρά επενδυτικών έργων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Ελληνικού. 

Φορολογία: Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θα φορολογήσει τις μεγάλες περιουσίες και έτσι έχει καλλιεργηθεί σε ορισμένους ο φόβος για νέες φορολογίες σε καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και ακίνητα. Και αυτό όταν στα ακίνητα το ύψος των επιβαρύνσεων είναι ήδη δυσβάστακτο, τα ομόλογα έχουν ήδη «κουρευτεί» αγρίως, οι μετοχές έχουν χάσει το 90% της αξίας τους την τελευταία τριετία και οι καταθέσεις μπορούν εύκολα να… μετακομίσουν στο εξωτερικό. 

Ρευστότητα: Οι εταιρείες στις οποίες οφείλονται δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο περιμένουν σαν μάννα εξ ουρανού την επόμενη δόση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αποκτήσουν σταδιακά κάποια ρευστότητα. Και τώρα βλέπουν τους Ευρωπαίους να επιμένουν πως για να συνεχίσουν τη δανειοδότηση απαιτείται η τήρηση των συμφωνηθέντων, σημείο με το οποίο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. 

Βέβαια, σε περίπτωση όπου τελικά προκύψει μέσα στις επόμενες ημέρες κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τότε στο χέρι του κ. Τσίπρα είναι να χειριστεί την όλη κατάσταση και να επιβεβαιώσει (ή και να διαψεύσει…) τους προαναφερόμενους φόβους. 

πηγή : www.euro2day.gr

No comments:

Post a Comment