Wednesday, May 9, 2012

Η ακυβερνησία και ο... Στρατούλης οδηγούν σε πανικό την αγορά



Η ακυβερνησία και ο... Στρατούλης οδηγούν σε πανικό την αγορά
Ρεπορτάζ: Λίλιαν Μαργαρίτη
lmargariti@kerdos.gr
Απώλειες σχεδόν 22% έχει καταγράψει μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο τραπεζικός κλάδος, καθώς συνεχίστηκαν και χθες με έντονους ρυθμούς οι ρευστοποιήσεις στις εν λόγω μετοχές, την ώρα που απομακρύνεται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα.

Χθες, κατά τη διάρκεια των συναλλαγών ο γενικός δείκτης κατέγραψε νέα χαμηλά έτους και επέστρεψε σε επίπεδα που βρισκόταν τον Νοέμβριο του 1992, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές οι αναταράξεις στην εγχώρια αγορά θα συνεχιστούν με φόντο τις διερευνητικές εντολές και το σενάριο διενέργειας επαναληπτικών εκλογών.



Και μέσα σε όλο τον πανικό που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα και οι παρενέργειες που προκαλεί, την πορεία του τραπεζικού κλάδου επιβάρυναν χθες, όπως αναφέρουν αναλυτές, και οι δηλώσεις του στελέχους του ΣυΡιζΑ κ. Δ. Στρατούλη ότι οι τράπεζες πρέπει να λειτουργήσουν με δημόσιο έλεγχο και ότι οι καταθέσεις των πολιτών θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ετσι, ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε χθες στις 217,87 μονάδες σημειώνοντας πτώση 9,72%.

Η Εθνική υποχώρησε κατά 8,39% και έκλεισε στα 1,42 ευρώ, η Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 9,17% τερματίζοντας στα 0,208 ευρώ και η Eurobank με πτώση 10,16% διαμορφώθηκε στα 0,46 ευρώ. Απώλειες 11,67% κατέγραψε η Κύπρου, στα 0,333 ευρώ, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 14,29%, στα 0,72 ευρώ. Η Marfin Bank διαμορφώθηκε στα 0,149 ευρώ με πτώση 6,88%. Εξαίρεση αποτέλεσε ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου, που αντέδρασε κλείνοντας στα 0,32 ευρώ με κέρδη 1,91%.

Ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καταγράφοντας χαμηλό ημέρας λίγο πριν το κλείσιμο, στις 610,23 μονάδες. Τελικά τερμάτισε στις 620,54 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,62%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη συνεδρίαση και ανήλθε στα 41,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η συνεχής διολίσθηση της αγοράς μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναφέρει στο «Κ» ο κ. Νίκος Ακκιζίδης, γενικός διευθυντής της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή. Το ΧΑ κινείται με γνώμονα τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα, ενώ οι άκαρπες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης προκαλούν αστάθεια και στις διεθνείς αγορές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς, σύμφωνα με τον αναλυτή, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις του μνημονίου δεν θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα χρηματιστήρια φοβούνται την ακυβερνησία, καθώς και το γεγονός να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση που θα αξιώσει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, εξέλιξη που έχει άμεση επίπτωση, τόσο στις τράπεζες όσο και στην ελληνική οικονομία. Εκτός, αν υπάρξει αλλαγή πολιτικής και στην Ευρώπη.

Οσον αφορά τον γενικό δείκτη τιμών, αν η αστάθεια συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επόμενη στήριξη, σύμφωνα με τον κ. Ακκιζίδη, εντοπίζεται στις 600 με 590 μονάδες, ενώ αν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις θα δοκιμαστούν οι 500 μονάδες.

Νέα βουτιά σημείωσε χθες ο τραπεζικός δείκτης, καθώς τίθεται πλέον εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναφέρει ο κ. Μελαχροινός Σέργιος, αναλυτής της Solidus Χρηματιστηριακή. Η αγορά παραμένει «σοκαρισμένη», ενώ όσοι επενδυτές έσπευσαν την περασμένη Παρασκευή να λάβουν long θέσεις προσδοκώντας σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης προχώρησαν σε βίαιο κλείσιμο των θέσεών τους.

Η ασταθής πολιτική εικόνα διατηρεί το κλίμα μεταβλητότητας στις κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές, αναφέρει στο σχόλιό του ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Securities. Η αστοχία δημιουργίας ενός πλειοψηφικού σχήματος κυβερνητικής υποστήριξης από το πρώτο κόμμα κατά την πρώτη ημέρα των διερευνητικών επαφών είχε προεξοφληθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας, περιορίζοντας χθες την ένταση των διακυμάνσεων. Εφόσον οι προσπάθειες του δεύτερου κόμματος δεν έχουν επιτυχή κατάληξη, το πολιτικό σενάριο που αποκτά προβάδισμα πλέον είναι η διενέργεια νέων εθνικών εκλογών τον Ιούνιο.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Securities, η αγορά κατέγραψε χθες νέα χαμηλά, κάτω και από τις 621 μονάδες, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο του 2012, καθώς η ορμή της καθοδικής τάσης ενεργοποίησε συστημική προσφορά η οποία επέτεινε την πίεση των τιμών. Σε ένα ακόμη απότομο καθοδικό άνοιγμα τιμών, θα μπορούσαν να σημειωθούν κάποιες κινήσεις τοποθετήσεων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα λόγω των ισχυρών υποτιμήσεων που παρατηρούνται πλέον σε επίπεδο τεχνικών δεικτών.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες και οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE 20, με εξαίρεση τη Μότορ Οϊλ που σημείωσε οριακή άνοδο 0,18%. Αντίθετα, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η ΔΕΗ, στα 1,97 ευρώ, με απώλειες 7,94%. Η MIG υποχώρησε κατά 7,51%, η Ελλάκτωρ έκλεισε με πτώση 7,24% και η Βιοχάλκο υποχώρησε κατά 7,14%.

Η μετοχή του Μυτιληναίου έχασε ποσοστό 6,31%, η FF Group υποχώρησε κατά 3,69% και η Coca-Cola έκλεισε με πτώση 2,76%. Ο ΟΤΕ έχασε ποσοστό 1,89%, η Ελληνικά Πετρέλαια υποχώρησε κατά 0,96% και η Jumbo κατά 0,55%. Μικρή πτώση 0,32% σημείωσε ο ΟΠΑΠ και απώλειες 0,28% κατέγραψε ο Τιτάν. Απογοητευτική ήταν η συνολική εικόνα της αγοράς, καθώς μόνο 41 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 104 που υποχώρησαν και 15 που παρέμειναν αμετάβλητες. 

No comments:

Post a Comment