Saturday, May 19, 2012

Γερμανική... γκάφα το δημοψήφισμα!

Αρνείται τώρα η καγκελαρία ότι πρότεινε δημοψήφισμα για το ευρώ μαζί με τις εκλογές, αφού η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα με ερώτημα την παραμονή στο ευρώ, παράλληλα με τις εκλογές είναι ψευδείς, υποστηρίζει εκπρόσωπος της Καγκελαρίας. "Αυτό είναι λάθος και το απορρίπτουμε πλήρως", υποστήριξε.

Κύκλοι της προεδρίας της Δημοκρατίας πάντως, εμμένουν στο ότι ισχύει ότι ακριβώς ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημειώνουν ότι ανάλογη θέση πήρε και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς στη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας. 


Μάλιστα ο κ. Σουλτς αποκάλυψε μιλώντας στο Skai ότι "υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που τάσσονται υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την παρουσία της στο ευρώ". 

Η ανακοίνωση
Νωρίτερα σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού αποκαλύφθηκε η είδηση ότι η Αγκελα Μέρκελ κατά την τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Κάρολο Παπούλια μετέφερε σκέψεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ μαζί με τις εκλογές. Είδηση που προκάλεσε έντονη αντίδραση και κατηγορηματικά "όχι" από το σύνολο των κομμάτων. Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού έχει ως εξής:"Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ. 

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης". 

Σαμαράς: Τουλάχιστον ατυχής, δεν γίνεται δεκτή η πρόταση Μέρκελ
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ. Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες. Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός το σεβασμό των εταίρων του

Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα». 

Α. Τσίπρας: «Δεν είμαστε προτεκτοράτο της Μέρκελ» 
Ιδιαιτέρως σκληρή η δήλωση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Μέρκελ περί δημοψηφίσματος. 

«Η Κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κος Βενιζέλος και ο κος Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους. 

Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο Ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση. Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμογια προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει στην ανακοίνωση ο Α. Τσίπρας 

ΠΑΣΟΚ: Ζήτημα δημοψηφίσματος δεν τίθεται

"Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται", υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε. 
 
"Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, με ασφάλεια και με χειρισμούς που προστατεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία, και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία. 

Για την ανάγκη να συγκροτηθούν και να εφαρμοστούν με τον ταχύτερο τρόπο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, ιδίως των νέων, έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011. 

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό στόχευε η τελευταία επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον κ. Μπαρόζο, επιστολή που περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. 

Άρα, σημασία έχει αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν άμεσα πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. 

Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της σημερινής συζήτησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά", καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΚΚΕ: Ωμός εκβιασμός σε βάρος του λαού
Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». 

Όπως αναφέρει: "Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ. 

Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους". 

Π. Καμμένος: Ας κάνει δημοψήφισμα στη Γερμανία η κ. Μέρκελ
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του κινήματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Πάνος Καμμένος ρωτήθηκε από Γερμανίδα δημοσιογράφο που συνόδευε το Γερμανό αξιωματούχο, τι σχόλιο έχει να κάνει για την πρόταση Μέρκελ περί δημοψηφίσματος. 

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε ως εξής: «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, είμαστε μέσα στο ευρώ. Και καμία διαδικασία δεν προβλέπει είτε να βγούμε μόνοι μας είτε να μας βγάλουν από το ευρώ. 

Αν η Γερμανία, η κ. Μέρκελ, επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο ευρώ». 

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτη η ενέργεια

Εντονη ήταν η αντίδραση και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε ανακοίνωση αναφέρει: 

«Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές. Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας». 

http://www.euro2day.gr

No comments:

Post a Comment