Saturday, May 19, 2012

Ιδού το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


Σιγά – σιγά το κουβάρι του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας ρίγη σε μεγάλες μάζες της κοινωνίας, αφού πιθανή υλοποίησή του δεν θα πλήξει μόνο την «πλουτοκρατία», αλλά κυρίως την μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών
Του Θανάση Παπαδή
Όσο περνούν οι μέρες ξετυλίγεται σιγά – σιγά το κουβάρι του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας ρίγη σε μεγάλες μάζες της κοινωνίας, αφού πιθανή υλοποίησή του δεν θα πλήξει μόνο την «πλουτοκρατία», αλλά κυρίως την μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται όλες εκείνες οι συνθήκες περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.

Ας τα πάρουμε την σειρά:
- Φορολόγηση 1% επί του τζίρου: αν ποτέ συμβεί αυτό θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και θα σημάνει την αρχή του τέλους για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για να φύγουν επενδύσεις από την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το μέτρο αυτό να το επιβάλλει στις 6.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθεί φόρος ακόμη και σε μεγάλα περίπτερα, αφού το κατώτατο όριο υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ τζίρου. Δηλαδή μία μικρή επιχείρηση με κύκλο εργασιών θα κληθεί να πληρώσει φόρο 10.000 ευρώ, χωρίς να εξετασθεί εάν η εν λόγω επιχείρηση δημιουργεί ή όχι κέρδη.
- Αύξηση φορολογικών συντελεστών: σήμερα στην Ελλάδα ο υψηλός συντελεστής είναι στο 45%. Δεν έχει ξεκαθαρίσει που θα πάει, αλλά όπου και να διαμορφωθεί (60%); δημιουργεί συνθήκες για αύξηση της φοροδιαφυγής. Η θέσπιση αυτού του μέτρου ουσιαστικά αποτελεί τιμωρία της πολιτείας στους φορολογούμενους εκείνους που δηλώνουν τα εισοδήματά τους, ενώ παράλληλα επιβραβεύονται με τον καλύτερο τρόπο οι φοροφυγάδες.
- Υποχρεωτικό δάνειο: Δάνειο – φόρος σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Η φορολογία για το επίπεδο εισοδήματος ανέρχεται στο 6%, όταν σήμερα η απεχθής έκτακτη εισφορά που τόσο έχει κατακριθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 1%
- Καταθέσεις: Οι καταθέσεις θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξης. Θολή μέχρι και ανεπαρκής η πρόταση. Ο ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρησιμοποιούνται οι καταθέσεις για να δίνονται δάνεια. Εκτός βέβαια αν εννοεί κάτι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως για παράδειγμα την δέσμευση των καταθέσεων από κάποιο ύψος και πάνω προκειμένου να δοθούν ως δάνεια.
- Κρατικοποίηση επιχειρήσεων: Εκτός από τις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακρατικοποιήσει ΟΤΕ, Ολυμπιακή και θα σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων. Κενό γράμμα βέβαια είναι το πώς θα συμβεί αυτό και που θα βρεθούν τα χρήματα. Εκτός και αν εννοεί ότι θα γίνει υποχρεωτική κρατικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων χωρίς χρήματα. Μόνο που αυτά γίνονται σε άλλα καθεστώτα και βέβαια εκτός ευρώ και εκτός Ευρωζώνης.
Η αλήθεια είναι ότι οι προτάσεις αυτές προκαλούν ίλιγγο και τρόμο. Ας ελπίσουμε ότι αν ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει ότι θα ξεχάσει όλα τα παραπάνω.

No comments:

Post a Comment