Tuesday, May 22, 2012

Eμπόριο: «Έξι μήνες ζωής έχει το λιανεμπόριο»



Έκκληση προς την πολιτεία και την κυβέρνηση να στηρίξουν έμπρακτά τον κλάδο του λιανεμπορίου που έχει πληγεί «βάναυσα» από την ύφεση και την οικονομική δυσπραγία, έκανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής από το βήμα του συνεδρίου «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας»


«Εάν για τους επόμενους έξι μήνες η κατανάλωση συνεχίσει να υποχωρεί με τους σημερινούς ρυθμούς, τότε το ελληνικό λιανεμπόριο θα καταστραφεί ολοσχερώς».

Με αυτά τα λόγια ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής περιέγραψε από το βήμα του συνεδρίου «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας» που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Μάιου στην Αθήνα τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότερες επιχειρήσεις λιανικής και απηύθυνε έκκληση προς την πολιτεία και την κυβέρνηση να στηρίξουν έμπρακτά τον κλάδο που έχει πληγεί «βάναυσα» από την ύφεση και την οικονομική δυσπραγία.
Ο κ. Μακρής ανέφερε ότι η κατανάλωση στο λιανεμπόριο μειώνεται με ρυθμούς που αγγίζουν το 25% ενώ κλείνουν χιλιάδες μικρά καταστήματα και καταρρέουν οι τοπικές αγορές. Μοναδική κερδισμένοι, επεσήμανε, είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα (mall), τα οποία προσελκύουν την πλειονότητα των καταναλωτών. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ στάθηκε στην ανάγκη το Κράτος να σταθεί εδώ και τώρα δίπλα στο λιανεμπόριο και να σταματήσει να υψώνει εμπόδια και να παρεμβαίνει με νόμους που το μόνο που κάνουν είναι να εμποδίζουν τη λειτουργία του. Ως παράδειγμα έφερε τον εργατικό νόμο που επιβάλλει στις εταιρείες εάν προσλάβουν κάποιον που είναι ηλικίας άνω των 56 χρόνων και αποφασίσουν για οποιοδήποτε λόγο να τον απολύσουν τότε θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις ασφαλιστικές του εισφορές.
«Αγκάθι» οι Κυριακές
Ειδική αναφορά έκανε και στην «εμμονή» της κυβέρνησης να μην επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ένα μέτρο που θα τόνωνε τις πωλήσεις και θα έδινε «ανάσα» σε μια δύσκολη στιγμή. Μάλιστα, επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν πως στις υπόλοιπες χώρες που τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές το 30% των πωλήσεων τους πραγματοποιείται τη συγκεκριμένη μέρα. «Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, όταν οι έμποροι του εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους πρέπει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, αποφάσισε να το επιτρέψει. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Να τονωθεί ο τζίρος της αγοράς και παράλληλα να μπουν έσοδα στα ταμεία του Κράτους από φόρους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Μακρής, «το Κράτος θεωρεί του λιανέμπορους κλέφτες και επιμένει να τους αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο, με κορυφαίο παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο».
Αγώνας αντοχής
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο Computers, Γιώργος Γεράδρος από την πλευρά χαρακτήρισε τη μάχη με την οικονομική κρίση αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας ενώ τόνισε πως «η φθηνή χρηματοδότηση από τις τράπεζες έχει τελειώσει». «Οι εποχές που κάποιος μπορούσε να κάνει αρπαχτή, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εμείς δίνουμε έμφαση στην υγιή ανάπτυξή του δικτύου και των εργασιών μας», είπε δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που ακολουθεί η εταιρεία του. Ο κ. Γεράδρος έστειλες επίσης το μήνυμα πως η Πλαίσιο είναι αρκετά ισχυρή για να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση ενώ υποστήριξε ότι για να επιβιώσει μια εταιρεία και να εξέλθει ισχυρότερη την επαύριον της κρίσης πρέπει να διαθέτει ευέλικτη δομή, η οποία θα της επιτρέψει να λάβει ταχύτατες αποφάσεις. Και αυτό γιατί αλλάζουν άρδην οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Σε ανάλογο ύφος ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής της «Γρηγόρης Μικρογεύματα», Βλάση Γεωργάτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται καθαρό μυαλό, ώστε να αναλύεις δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις που παρουσιάζονται και να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις."Η" Online 21/5 08:00

No comments:

Post a Comment