Monday, May 14, 2012

«Non» Ολάντ στον Τσίπρα


Hollande14_2_12

Η γαλλική προεδρία απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση με τον νεοκλεγέντα πρόερδο Φρανσουά Ολάντ επικαλούμενη το πρωτόκολλο. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ολάντ, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δέχεται αρχηγούς κομμάτων.
Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδαHumanite ότι είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ολάντ.
Στο site της η Humanite, η οποία απηχεί τις απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας (PCF), προσθέτει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δει επίσης τον γενικό γραμματέα του PCF και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς, κ. Πιερ Λοράν. Σημειωτέον, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς είναι ο κ. Τσίπρας. Ο Πιερ Λοράν απάντησε ήδη ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνάντηση αυτή θα είναι παρών και ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Ζαν-Λυκ Μελανσόν.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι «να αναζητήσει με τους συνομιλητές του σημεία πολιτικών συγκλίσεων μεταξύ των διαφορετικών προγραμμάτων των δυνάμεων της Αριστεράς».
Πάντως σύμφωνα με δημοσιογραφικούς κύκλους, δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικό το αίτημα Τσίπρα για συνάντηση με Ολάντ. 
Πρώτον, γιατί δεν το επιτρέπει το πρωτόκολλο καθώς ακόμη δεν έχει ορκιστεί πρόεδρος,δεύτερον γιατί οι προτεραιότητες του είναι να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με το Βερολίνο και τρίτον, επειδή θεωρεί ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική συγγένεια μαζί του. Ο κ. Τσίπρας θεωρείται από το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμμα ακροαριστερός.
www.realpoliti

No comments:

Post a Comment