Η έκθεση δημοσιεύεται πέντε εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη Rio+20, του ΟΗΕ, για την αειφόρο ανάπτυξη που θα διεξαχθεί στο Ρίο τον προσεχή Ιούνιο. Στο Ρίο διεξήχθη το 1992 η πρώτη διάσκεψη για τη Γη
Η υπερβολική κατανάλωση, η υπέρ το δέον εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η συνεχής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θέτουν σε κίνδυνο τον πλανήτη Γη, σύμφωνα με την έκθεση "Ζωντανός Πλανήτης" για το 2012 που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), μερικές εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη του Ρίο.
Η έκθεση, που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια, καθιερώθηκε από τον ολλανδό αστροναύτη Αντρέ Κούπερς, ο οποίος από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έστελνε φωτογραφίες ενός πλανήτη "που νοσεί βαριά".
"Έχουμε μόνο μια Γη. Aπό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορώ να έχω το αποτύπωμα της ανθρωπότητας στον πλανήτη, όπως οι φωτιές στα δάση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διάβρωση. Ασκούμε μια αφόρητη πίεση στον πλανήτη μας, ωστόσο οφείλουμε να σώσουμε το σπίτι μας", τόνισε.
Σύμφωνα με τον Τζιμ Λίπε, γενικό διευθυντή της WWF International, που εδρεύει στο Γκλαντ της Ελβετίας, ο κόσμος "ζει σαν να έχουμε έναν ακόμη πλανήτη στη διάθεσή μας. Χρησιμοποιούμε 50% παραπάνω πόρους, τους οποίους η Γη δεν μπορεί να παράγει διαρκώς, κι αν τίποτε δεν αλλάξει μέχρι το 2030, ακόμη και δύο επιπλέον πλανήτες δεν θα αρκούν".
"Η έκθεση αυτή είναι σαν ένα τσεκ-απ του πλανήτη και τα συμπεράσματα δείχνουν ότι ο πλανήτης μας νοσεί βαριά", τόνισε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Μπέιλι, της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
"Εάν αγνοούμε αυτή τη διάγνωση, οι συνέπειες για την ανθρωπότητα θα είναι μείζονος σημασίας. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του πλανήτη αλλά μόνο πραγματοποιώντας επίθεση στις ρίζες του κακού: την αύξηση του πληθυσμού και την υπερ-κατανάλωση", πρόσθεσε.
Η έκθεση χρησιμοποιεί ένα δείκτη για τη μέτρηση των αλλαγών στην υγεία των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Ο δείκτης αυτός παρακολουθεί τουλάχιστον 9.000 πληθυσμούς περισσοτέρων των 2.600 ειδών και δείχνει μια παγκόσμια μείωση όλων των πληθυσμών από το 1970.
Τα τροπικά οικοσυστήματα είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο, με μια μείωση των ειδών κατά 60% σε 40 χρόνια. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις επιπτώσες από την αστικοποίηση. Το 2050, δύο άνθρωποι στους τρεις θα ζουν στις πόλεις.
Ο πληθυσμός των φτωχών χωρών πολλαπλασιάστηκε κατά 4,3 φορές από το 1961 και το οικολογικό του αποτύπωμα αυξήθηκε κατά 323% την ίδια περίοδο, επισημαίνει ακόμη η μελέτη.
Επίσης, 130 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης εξαφανίζονταν κάθε χρόνο από τον πλανήτη στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2010.
Οι χώρες της BRIICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία και Κίνα) και οι χώρες μεσαίου εισοδήματος αύξησαν το οικολογικό τους αποτύπωμα ανά κάτοικο κατά 65% από το 1961.
Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα στο οικολογικό αποτύπωμα των πλούσιων χωρών και των φτωχών χωρών παραμένει τεράστιο. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το οικολογικό αποτύπωμα των πλούσιων χωρών είναι πενταπλάσιο εκείνου των φτωχών χωρών.
Οι 10 χώρες με το ισχυρότερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο είναι το Κατάρ , το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δανία, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Ιρλανδία.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1950. Από επτά δισεκατομμύρια το 2011, αναμένεται να ξεπεράσει τα 9,3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.
Η έκθεση προτείνει λύσεις για τη "δημιουργία ενός καλού μέλλοντος" για 9 ή ακόμη και 10 δισεκατομμύρια" κατοίκους του πλανήτη έως το 2050, όπως μια παραγωγή που χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και μια μείωση της κατανάλωσης.
Η έκθεση δημοσιεύεται πέντε εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη Rio+20, του ΟΗΕ, για την αειφόρο ανάπτυξη που θα διεξαχθεί στο Ρίο τον προσεχή Ιούνιο. Στο Ρίο διεξήχθη το 1992 η πρώτη διάσκεψη για τη Γη.
http://www.imerisia.gr
No comments:
Post a Comment